Sergipe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sergipe
Savezna država Brazila
Bandeira de Sergipe.svg
Zastava
Brasão de Sergipe.svg
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Bahia
Alagoas
Glavni grad Aracaju
Površina 21 910,4 km2
Stanovništvo 8 931 028[1] (2012. procjena)
Gustoća 100 /km2 
Vlada
 - Guverner Jackson Barreto
Vremenska zona UTC-3
Veb-sajt: www.se.gov.br/

Sergipe je jedna od 26 saveznih država Brazila i najmanja po površini. Nalazi se na istoku sjeveroistočne regije i izlazi na obale Atlantskog okeana. Graniči sa saveznim državama: Bahia na jugu i zapadu i Alagoas na sjeveru.

Prostire se na površini od 21.910,4 km2 km2 a prema podacima iz 2012. godine u ovoj provinciji je živjelo 2.228.489 stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi 100 stanovnika/km2 a 22. je država po broju stanovnika.

Glavni i najveći grad države je Aracaju.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvo naselje koje su portugalski kolonizatori osnovali na ovom području je bilo naselje São Cristóvão 1591. godine. Naselje je poslije preraslo u grad koji je preimenovan u Sergipe i jedno vrijeme je bio i glavni grad države.

Kao i u slučaju drugih država na sjeveroistoku Brazila, i teritorija države Sergipe je više puta napadana od strane holanđana a često su na ovo područje upadali i francuski bukaniri. Tokom 17. vijeka, država je poznata širom Amerike po tzv. kraljevskom drvetu, cijenjenoj robi koja je bila primarni cilj čestih upada bukanira i vjerovatno važan razlog za holandsku vojnu ekspediciju. Od 1641. do 1645., godine, teritorija je pripadala holandskom posjedu (New Holland). Holanđani su izgradili utvrđenje (prvo u regionu) između rijeka São Francisco i Sergipe. 1645. Portugalci su povratili kontrolu nad ovim područjem.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kao i u slučaju većine država u sjeveroistočnom Brazilu, unutrašnjost Sergipea je gotovo u potpunosti prekrivena savanom dok se obale države odlikuju šumama mangrove, močvarama i pješčanim plažama. Uz obalu države se prostire i mali pojas tropskih prašuma.

Rijeka São Francisco formira sjevernu granici a slivu iste rijeke pripada sjeverni i istočni dio države. Južni dio države se blago spušta prema istoku a vode sa ovog područja se odvode direktno u Atlantski okean preko niza manjih rijeka od kojih su najveće: Irapiranga, Real i Cotinguiba.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]