Roraima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Roraima
Savezna država Brazila
Zastava
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Pará
Amazonas
Venecuela
Gvajana
Glavni grad Boa Vista
Površina 224,298 km2
Stanovništvo 469,524 [1] (2012.)
Vlada
 - Guverner Suely Campos
Vremenska zona BRT-1 UTC-4
 - ljeto BRST-1 UTC-3
Pozivni broj 69300-000 do 69399-000
Kod BR-RR
Veb-sajt: http://www.rr.gov.br/

Roraima je jedna od 27 saveznih država Brazila. Najsjevernija je i pri tome i najrjeđe naseljena brazilska država. Nalazi se u regiji Amazona, unutar sjeverne geografske regije. Na jugu i jugozapadu graniči sa saveznim državama Pará i Amazonas dok na sjeveru tvori međunarodnu granica sa Venecuelom i Gvajanom. Država je sa najmanjim brojem općina, ukupno 15. Glavni i najveći grad države je Boa Vista.

Prostire se na površini od 224.298,98 km2 km2 a prema podacima iz 2012. godine u ovoj državi je živjelo 469.524 stanovnika. Najrjeđe je naseljena savezna država s gustinom stanovništva koja iznosi samo 2,1 stanovnika/km2. 14. je savezna država po veličini i 27. po broju stanovnika.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Južni dio države se nalazi u amazonskoj prašumi, dok se na sjeveru prostiru otvoreni travnjaci. Država je bogata ležištima mineralnih sirovina, posebno zlatom, dijamantima, boksitom, nalazištima mramora i bakra. Mnoga od ovih nalazišta se nalaze u rezervatima urođenika te ilegalno rudarstvo rezultira čestim sukobima s domaćim stanovništvom, posebno narodima Janomame i Macuxi.

U ovoj državi se nalazi Nacionalni park Monte Roraima, smješten oko granične planine, jedne od najviših planina (izvan masiva Anda) u Venecueli i Brazilu i najviše u Gvajani, sa 2.875 m nadmorske visine. Samo mali dio planine se nalazi na brazilskoj teritoriji, sa najvišim vrhom koji je visine od 2.734 metara n.v.

Klima[uredi | uredi izvor]

Izuzev visokih planina, gdje se klima odlikuje hladnijim i vlažnijim periodima, klima Roraima je ekvatorska. To je vrsta tropske klime u kojoj nema sušne sezone - svi mjeseci imaju značajnu količinu padavina, vrijednosti od najmanje 60 mm, sa godišnjom srednjom temperaturom koja iznosi 26 °C. Ova vrsta klime se proteže u pojasu koji se kreće u granicama od po 5° geografske širine u odnosu na ekvator.

Tropska kišna šuma je prirodna vegetacija u ekvatorijalnom regijama.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]