Rješenje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rješenje je upravni akt kojim se odlučuje o glavnoj stvari u postupku, on predstavlja odluku organa javne uprave koja je vezana za neko pravo ili obavezu, odnosno zaštitu javnog interesa u nekom konkretnom slučaju (kao što presuda u istom smislu predstavlja odluku sudskog organa). Rješenje je autoritativan upravni akt koji se izdaje jačom voljom organa državne uprave ili institucije koja raspolaže javnim ovlaštenjima i ono mora sadržavati svoje sadržajne elemente, obrazloženje, i biti pravilno doneseno i na zakonu zasnovano. Rješenje se donosi pismeno. Iznimno, u slučajevima predvidjenim zakonom o upravnom postupku, rješenje se može donijeti i usmeno. Pismeno rješenje sadrži:

  1. naziv organa
  2. broj i datum
  3. uvod
  4. naziv akta (rješenje)
  5. dispozitiv
  6. obrazloženje
  7. uputstvo o pravnom lijeku
  8. potpis ovlaštene službene osobe
  9. pečat organa

U slučajevima predviđenim zakonom ili propisom donesenim na osnovu zakona rješenje ne mora sadržavati pojedine od ovih dijelova. Ako se rješenje obrađuje mehanografski, umjesto potpisa može da sadrži faksimil ovlaštene službene osobe. I kad se rješenje objavi usmeno, mora se izdati napismeno. Rješenje se mora dostaviti stranci u originalu ili u ovjerenom prepisu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]