Rysy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rysy
Planina
Rysy
Države  Slovačka,  Poljska
Planinski sistem Visoke Tatre
Nadmorska visina 2.503 m
Uspon Ede Blásy, Ján Ruman-Driečny
 - datum 1840

Rysy je najviša planina u Poljskoj i nalazi se u planinskom sistemu Visoke Tatre, koja leži na granici između Poljske i Slovačke.[1] Rysy ima tri vrha: na sredini 2.503 m, sjeverozapadno na 2.499 m i jugoistočno na 2.473 m. Sjeverozapadni vrh je najviša tačka Poljske, druga dva vrha su na slovačkoj strani.

Ime[uredi | uredi izvor]

Stručnjaci pretpostavljaju da poljsko i slovačko ime Rysy, što znači "ogrebotine" ili "pukotine", da se odnosi na niz lukova, bilo onih na zapadnim padinama Żabie Ridge ili onih vrlo istaknutim sa visinom od 500 m na sjevernoj strani. Narodno objašnjenje u Slovačkoj kaže da ime dolazi iz riječi rysy što znači "ris", iako se stanište risa ne proteže iznad granice gdje drveća prestaju rasti.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rysy

Prvi poznati uspon na planinu je napravljen 1840. godine od strane Ede Blásya i njegovog vodiča Jána Rumana-Driečnya. Prvi zimski uspjeh je završen 1884. godine od strane Theodora Wundta i Jakoba Horvaya. U 20. vijeku, komunističke vlasti su tvrdile da se je Vladimir Lenjin popeo na planinu početkom 1910-ih godina.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Rysy je najviši vrh na Tatra planinama koji je pristupačan za pojedine turiste pješke bez vodiča. Moguće je izaći i na vrh sa slovačke strane. Planina se takođe može preći sa poljske strane koja dolazi iz jezera Morskie Oko, što je teža i strma ruta.

U periodu od 1. novembra do 15. juna, staza na slovačkoj strani je zatvorena.

Zimski uspon sa poljske strane predstavlja ozbiljno penjanje koje zahtijeva pravu opremu i vještine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rysy - Peakbagger.com". www.peakbagger.com. Pristupljeno 16. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]