Idi na sadržaj

Sabljarka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sabljarka
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
PotklasaNeopterygii
InfraklasaTeleostei
NadredOstariophysi
RedCypriniformes
PorodicaCyprinidae
RodPelecus
VrstaPelecus cultratus

Sabljarka (lat. Pelecus cultratus) je riba iz porodice Cyprinidae. Druga imena su joj, između ostalih: kosalj, sabljar, sabljača, špicara, kosjerica, kusir.

Opis[uredi | uredi izvor]

Tijelo sabljarke je prekriveno sitnom krljušti koja je plitko usađena u kožu. Oblikom veoma podsjeća na sablju, pa je tako i dobila naziv. Može narasti malo preko pola metra i dostigne težinu oko 2 kg. U vodama jugoistočne Evrope je malobrojna. Grudna peraja su dugačka i dosežu do trbušnih. Usta su gornja i potpuno okrenuta na gornju stranu. Tijelo joj sadrži puno kostiju i ponekad se za nju kaže da preko njih ima samo kožu, uslijed njene suhoće, i male mišićne mase.

Navike, staništa rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Sabljarka živi u velikim rijekama, a u jugoistočnoj Evropi naseljava velike nizijske vode crnomorskog sliva. Mjesta na kojima se zadržava su uglavnom ušća manjih rijeka u velike, gdje čeka mušice i sitne ribe koje joj voda nanosi. Sabljarka se smatra ribom pučine i ne voli se zadržavati u blizini obale, već uglavnom lebdi u srednjim i površinskim slojevima vode daleko od obale. Dok su mlade, sabljarke se hrane zooplanktonom, kasnije se hrane različitim beskičmenjacima, insektima koji padaju u vodu i sitnijim ribama.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Sabljarka se mrijesti u maju i junu, kada ženka položi oko 300.000 jajašaca ikre. Embrioni u jajnim opnama se razvijaju nekoliko dana. Za to vrijeme nisu nalijepljene na podvodne prepreke, već ih vodena struja slobodno nosi. Spolnu zrelost dostiže sa 3-4 godine starosti.

Literatura[uredi | uredi izvor]