Sabljarka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Razlikovati: Xiphias gladius.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Sabljarka
Pelecus cultratus1.jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Cypriniformes
Porodica Cyprinidae
Rod Pelecus
Vrsta Pelecus cultratus

Sabljarka (lat. Pelecus cultratus) je riba iz porodice Cyprinidae. Druga imena su joj, između ostalih: kosalj, sabljar, sabljača, špicara, kosjerica, kusir.

Opis[uredi | uredi izvor]

Tijelo sabljarke je prekriveno sitnom krljušti koja je plitko usađena u kožu. Oblikom veoma podsjeća na sablju, pa je tako i dobila naziv. Može narasti malo preko pola metra i dostigne težinu oko 2 kg. U vodama jugoistočne Evrope je malobrojna. Grudna peraja su dugačka i dosežu do trbušnih. Usta su gornja i potpuno okrenuta na gornju stranu. Tijelo joj sadrži puno kostiju i ponekad se za nju kaže da preko njih ima samo kožu, uslijed njene suhoće, i male mišićne mase.

Navike, staništa rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Sabljarka živi u velikim rijekama, a u jugoistočnoj Evropi naseljava velike nizijske vode crnomorskog sliva. Mjesta na kojima se zadržava su uglavnom ušća manjih rijeka u velike, gdje čeka mušice i sitne ribe koje joj voda nanosi. Sabljarka se smatra ribom pučine i ne voli se zadržavati u blizini obale, već uglavnom lebdi u srednjim i površinskim slojevima vode daleko od obale. Dok su mlade, sabljarke se hrane zooplanktonom, kasnije se hrane različitim beskičmenjacima, insektima koji padaju u vodu i sitnijim ribama.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Sabljarka se mrijesti u maju i junu, kada ženka položi oko 300.000 jajašaca ikre. Embrioni u jajnim opnama se razvijaju nekoliko dana. Za to vrijeme nisu nalijepljene na podvodne prepreke, već ih vodena struja slobodno nosi. Spolnu zrelost dostiže sa 3-4 godine starosti.

Literatura[uredi | uredi izvor]