Seleuk I Nikator

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Seleuk I Nikator ( između 358. p. n. e. i 354. p. n. e. - 281. p. n. e. ), sirijski kralj, vladao 305. p. n. e. - 281. p. n. e. Vojskovođa Aleksandra Velikog i osnivač dinastije Seleukidi koja je vladala velikim dijelom Aleksandrovog carstva u Aziji u periodu 305. p. n. e. - 64. p. n. e. Naslijedio ga je sin Antioh I Soter.

Seleukov otac Antioh bio je general u vojsci Filipa II Makedonskog. Seleuk je učestvovao u Aleksandrovom pohodu na Perziju i zapovijedao je pješadijom u bitki kod Hidaspa, 326. p. n. e. Nakon smti Aleksandra, 323. p. n. e., učestvovao je u Perdikinom pohodu na Egipat. U Egiptu je, međutim, zajedno sa ostalim časnicima učestvovao u ubistvu Perdike. 321. p. n. e. Seleuku je, kao satrapu, dodijeljena uprava Babilona.

316. p. n. e. Antigon je, uz pomoć Seleuka, porazio i pogubio Eumena. Antigon je tada pokušao uhapsiti Seleuka pod izgovorom da je pronevjerio novac pa je Seleuk pobjegao u Egipat i ušao u Ptolemejevu službu. 315. p. n. e. pridružio se Ptolemeju, Lizimahu i Kasandru u ratu protiv Antigona i njegovog sina Demetrija. Nakon pobjede Ptolemeja nad Demetrijem u bitki kod Gaze, 312. p. n. e., Seleuk je sa malom vojskom uspio povratiti vlast u Babilonu. Sljedećih desetak godina Seleuk je proširio svoju vlast daleko na istok, sve do rijeke Ind. 305. p. n. e. uzeo je titulu kralja i prozvao se Nikator ( Pobjednik ). 302. p. n. e. postigao je sporazum sa indijskim vladarom Chandraguptom. Dio sporazuma je uključivao i ustupak dijela teritorije Chandragupti u zamjenu za 500 slonova. Zatim je, zajedno sa Lizimahom i Ptolemejem napao Antigona. Seleuk i Lizimah porazili su Antigona i Demetrija u velikoj bici kod Ipsa, 301. p. n. e. Antigon je poginuo a Seleuk zadobio velik dio Sirije.

298. p. n. e. Seleuk je oženio Stratoniku, kćer Demetrija. Kada je Demetrije 294. p. n. e. zauzeo Makedoniju i namjeravao vojskom krenuti na Aziju, Seleuk je podržao Lizimaha, Ptolemeja i Pira u ratu protiv Demetrija. 285. p. n. e. Demetrije se predao Seleuku i umro dvije godine poslije. 291. p. n. e. proglasio je sina Antioha I. Sotera suvladarom i nasljednikom. Seleuk se zatim okrenuo protiv Lizimaha i porazio ga u bici kod Kuropedija, 281. p. n. e. Tu je Lizimah i poginuo. Zatim je postavio zahtjev za makedonsku krunu ali je ubijen od Ptolemeja Kerauna.