Slavenska mitologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Mnogi slavenski umjetnici stvarali su djela nadahnuta folklorom

Slavenski politeizam ili slavenska mitologija jest religija koja se razvijala preko 3.000 godina. Smatra se da potječe iz neolita ili mezolita. Ova religija sadržava sličnosti s drugim religijama koje su potekle od praindoevropske religije.

Izvori[uredi | uredi izvor]

Za razliku od Grka i Egipćana, Slaveni iza sebe nisu ostavili pisane spomenike. Pored nekih kontroverznih teorija (Knjiga Velesa) nema dokaza da su Slaveni imali sistem pisanja prije dolaska kršćanstva, stoga su se religija i folklor prenosili usmeno, pa se smatra da je dio izvornih mitova zaboravljen. Postoje rijetki zapisi kršćanskih misionara, ali oni nisu bili zainteresirani ili objektivni pri opisu slavenskih paganskih vjerovanja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]