Slavenska mitologija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Mnogi slavenski umjetnici su stvarali djela insirisana folklorom

Slavenski politeizam ili Slavenska mitologija je religija koja se razvijala preko 3 000 godina. Smatra se da potiče iz vremena neolita ili mezolita. Ova religija sadržava sličnosti sa drugim religijama koje su potekle od Proto-indo-evropske religije.

Reference[uredi | uredi izvor]

Za razliku od Grka i Egipćana, Slaveni iza sebe nisu ostavili pisane spomenike. Pored nekih kontraverznih teorija (Knjiga Velesa) nema dokaza da su Slaveni imali sistem pisanja prije dolaska kriščanstva, stoga se religija i folklor prenosila usmeno, pa se smatra da je dio izvornih mitova zaboravljen. Postoje rijetki zapisi kriščanskih misionara, ali oni nisu bili zainteresirani ili objektivni pri opisu slavenskih paganskih vjerovanja.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]