Svemirski lift

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šema pretpostavljenog svemirskog lifta

Svemirski lift je objekat predložen od strane nekih stručnjaka i pisaca sa svrhom transporta živih bića i materijala sa Zemljine površine u Svemir.

Predloženo je dosta različitih tipova svemirskih liftova. Svi ti prijedlozi dijele zajedničku zamisao o mehanizmu koji bi zamijenio dosadašnje skupe načine odlaska u Svemir (letovi raketama). Drugi nazivi za ovaj tip mehanizma su još i "svemirski most", "orbitalni toranj" i slično.

Uobičajeni prijedlog je taj da bi lift trebao predstavljati dugački kabal ili traku koji bi služili kao veza između tačke na zemlji i tačke u geostacionarnoj orbiti. S rotiranjem planete inercija na kraju kabla bi izazivala centrifugalnu silu i držala kabal zategnutim. Vozila ("liftovi") bi se potom peli uz kabal, bez korištenja raketa. Teoretski, takva struktura bi obezbijedila podizanje tereta i ljudi do orbite sa značajno manjim troškovima od onih koje imamo prilikom korištenja "tradicionalnih" metoda.

U novije vrijeme predlagači svemirskog lifta sugeriraju da će se za gradnju osnove koristiti ugljična nanovlakna, koja se teoretski smatraju jednim od najčvršćih poznatih materijala koje bi čovjek trebao proizvesti u bliskoj budućnosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]