Svemirski lift

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šema pretpostavljenog svemirskog lifta

Svemirski lift je objekat predložen od strane nekih stručnjaka i pisaca sa svrhom transporta živih bića i materijala sa Zemljine površine u Svemir.

Predloženo je dosta različitih tipova svemirskih liftova. Svi ti prijedlozi dijele zajedničku zamisao o mehanizmu koji bi zamijenio dosadašnje skupe načine odlaska u Svemir (letovi raketama). Drugi nazivi za ovaj tip mehanizma su još i "svemirski most", "orbitalni toranj" i slično.

Uobičajeni prijedlog je taj da bi lift trebao predstavljati dugački kabal ili traku koji bi služili kao veza između tačke na zemlji i tačke u geostacionarnoj orbiti. S rotiranjem planete inercija na kraju kabla bi izazivala centrifugalnu silu i držala kabal zategnutim. Vozila ("liftovi") bi se potom peli uz kabal, bez korištenja raketa. Teoretski, takva struktura bi obezbijedila podizanje tereta i ljudi do orbite sa značajno manjim troškovima od onih koje imamo prilikom korištenja "tradicionalnih" metoda.

U novije vrijeme predlagači svemirskog lifta sugeriraju da će se za gradnju osnove koristiti ugljična nanovlakna, koja se teoretski smatraju jednim od najčvršćih poznatih materijala koje bi čovjek trebao proizvesti u bliskoj budućnosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]