Svjetsko stanovništvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Svjetsko stanovništvo je ukupan broj živih ljudi na planeti Zemlji, trenutno procijenjen na 7,95 milijardi, po Birou za popis stanovništva Sjedinjenih Američkih Država.

Svjetska populacija bilježi neperkidan rast od završetka perioda Kuge, Velike Gladi i Stogodišnjih ratova iz 1350, kada je broj stanovnika bio oko 300 miliona. Najveća stopa rasta - povećanje iznad 1,2% godišnje, je trajalo kratko tokom 1950tih, za duže vrijeme tokom 1960tih i 1970tih; stopa porasta je doživjela svoj vrhunac sa 2,2% u 1963, i opala na 1,1% u 2009. Trenutne projekcije pokazuju neprekidan porast broja stanovnika (uz smanjenje stope porasta) i pretpostavkom da će dostići cifru između 7,5 i 10,5 milijardi do godine 2050.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]