Tarik Sadović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tarik Sadović
Ministar sigurnosti BiH
Vrijeme na vlasti
2007 - 17. novembar 2009
Prethodnik Bariša Čolak
Nasljednik Sadik Ahmetović
Rođenje 27. juni 1956, Trebinje, BiH
Puno ime Tarik Sadović
Nacionalnost Bošnjak
Politička stranka Stranka demokratske akcije
Vjera islam

Tarik Sadović (Trebinje, 27. juni 1956. - ) je bosanskohercegovački političar. Vršio je funkciju Ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Trebinju, a zvanje diplomiranog inžinjera arhitekture je stekao na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu. Kraći period je radio kao profesor stručnih predmeta u Srednjoj tehničkoj školi arhitektonskog smjera. Od 1981. do 1992. godine Sadović je radio u građevinskoj kompaniji "Neimarstvo" u Trebinju na raznim poslovima koji uključuju posao inžinjera, šefa gradilišta, sektora, samostalnog projektanta i direktora projektnog biroa.

Svoju političku karijeru je Sadović započeo poslije rata kada je vodio Ured za rješavanje statusnih pitanja prognanika i izbjeglica. Od 2000. do 2002. godine je radio u centrali Stranke demokratske akcije kao stručno-politički saradnik. Dva puta je biran za vijećnika u SO Trebinje, te tri puta za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Od 2003. je vršio funkciju šefa Kluba poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS.

Poslije općih izbora 2006. godine je predložen za Ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ispred kluba poslanika SDA. Smijenjen je s položaja Ministra sigurnosti BiH novembra 2009. godine, a naslijedio ga je Sadik Ahmetović.

Nastavio je svoju političku karijeru i trenutno vrši funkciju ambasadora BiH u Kataru.

Tarik Sadović je oženjen i ima dvoje djece.