Idi na sadržaj

Thomas Edward Lawrence

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lawrence od Arabije

Thomas Edward Lawrence, poznatiji kao Lawrence od Arabije (Tremadog, Caernarfonshire, Vels, 16. august 1888 - Bovington Camp, Dorset, Engleska, 19. maj 1935), bio je britanski diplomat, potpukovnik, pripadnik tajne službe, vojni pilot, arheolog i pisac.

Od rane mladosti zanimale su ga historija i arheologija, koje je proučavao najprije u Velikoj Britaniji i Francuskoj, a od 1910. učestvovao je u arheološkim istraživanjima na Srednjem istoku. Tamo je naučio nekoliko stranih jezika i prilikom izbijanja Prvog svjetskog rata postao je pripadnik britanske vojske i tajne službe. Nakon rata postao je poznat kao posrednik između Arapa i Turaka u arapskoj pobuni protiv Osmanlijskog carstva,koja se dogodila kao posljedica potpisivanja Sporazuma Sykes-Picot. Odlično se uklopio među Arape, živio je s njima i aktivno im pomagao u borbi za nezavisnost. Odlikovao se hrabrošću.

Njegova sposobnost živopisnog opisivanja svojih avantura i članci o njemu u novinama donijeli su mu svjetsku slavu, posebno nakon objavljivanja njegove knjige Sedam stupova mudrosti. Nakon povratka iz Arabije živio je u Velikoj Britaniji. Jedno vrijeme bio je vojni pilot. Mnogo vremena provodio je na motociklu. Umro je u dobi od 46 godina, 6 dana nakon fatalne nesreće na motociklu, kad se izmaknuo da ne pogazi dva dječaka na biciklima, koji su se iznenada pojavili.

O njegovom životu snimljen je uspješan film Lawrence od Arabije 1962. godine, s Peterom O'Tooleom u naslovnoj ulozi.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]