Time Out (drama)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Time Out
AutorZlatko Topčić
Jezik
Vrsta djelaDrama

Time Out je drama bosanskohercegovačkog književnika Zlatka Topčića objavljena 2001. godine, koju je režirao britansko-američki pozorišni režiser James P. Mirrione (profesor na Univerzitetu u New Yorku, režiser u Hollywoodu i na Broadwayu). Drama je dvojezična, na bosanskom i engleskom jeziku.

Doživjela je praizvedbu na engleskom jeziku i u engleskoj produkciji u Velikoj Britaniji, gdje je imala turneju (Wakefield – Bretton Hall, Powerhouse 1; Leeds – West Yorkshire Playhouse, Royal Armouries Museum; London – Gate Theatre, Riverside Studios, 2002). Izvedena je i u Sjedinjenim Američkim Državama (New York City – Broadway), Austriji (Beč) i Poljskoj (Varšava). Prva je bosanskohercegovačka i regionalna drama izvedena u tim zemljama. Izazvala je veliku pažnju svjetskih medija poput BBC-a i CNN-a.[1]

Dobila je Nagradu Ministarstva kulture i sporta 2000. godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Na igralištu u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, dva košarkaša vježbaju za Olimpijadu. Smatraju da su veliki talenti i sebe nazivaju Pippin i MJ. Međutim, likovi su vrlo različiti od velikih američkih košarkaša od kojih su posudili imena – izgubili su svoje noge u ratu i Olimpijada za koju se pripremaju je za osobe s invaliditetom.

Tokom preokreta pričaju o životu, kako to podnijeti sada – jedan smatra da bi bilo bolje da je mrtav, a drugi da je vrijednost čak i u ovom životu koji imaju. Progone ih uspomene. Drugi dio je u baru u Njemačkoj, nakon što su propustili najvažnije pucanje na olimpijadi za invalide. Oni su upoznali djevojku za zabavu koja je također iz Bosne i završavaju zajedno u sobi – u snu ili u smrti?[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Londonski dnevnik bosanskog uspjeha". bhdani.ba. 11. 10. 2002. Arhivirano s originala, 1. 12. 2017. Pristupljeno 26. 11. 2017.
  2. ^ "Time Out". theatrewithoutborders.com. 17. 1. 2008. Pristupljeno 9. 8. 2016.