Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa ULUBiH)
Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine

Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) je udruženje akademskih slikara iz Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Sarajevu.

Inicijativom i zalaganjem poznatih i priznatih umjetnika Bosne i Hercegovine: Ismeta Mujezinovića, Voje Dimitrijevića, Mice Todorović, Voje Hadžidamjanovića, Romana Petrovića, Behaudina Selmanovića, Sige Sumerekera, Petra Šaina i Hakije Kulenovića, 1947. godine osnovano je Udruženje Likovnih umjetnika tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine. Za prvog Predsjednika Udruženja biran je slikar Roman Petrović. Od svog osnivanja do danas ovo udruženje i njegovi članovi je učestvovalo na svim značajnijim umjetničkim smotrama u BiH i inostranstvu. Članovi ovog udruženja su afirmisani umjetnici svih likovnih oblasti, profesori i predavači na Umjetničkim Akademijama u Sarajevu, Širokom Brijegu i Banjoj Luci kao i na Umjetničkim školama u BiH i inostranstvu. [1]

Poznati članovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine". ulubih.ba. Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 13. 4. 2016.