Vasko Popa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vasko Popa
Example alt text
Rođenje

29. juni 1922.

Vršac, Kraljevina SHS
Smrt

5. januar 1991.

Beograd, SFRJ
Zanimanje pjesnik

Vasile "Vasko" Popa jedan je od najpoznatijih jugoslavenskih pjesnika savremenog pjesničkog izraza i jedan od najprevođenijih srbijanskih pjesnika u svijetu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu, nakon kojih je upisao Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zatvaran je u njemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu. Nakon završetka rata diplomirao je na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu 1949.

Prve pjesme objavljuje u listovima Književne novine i Borba. Njegova prva zbirka pjesama "Kora" (1953) uz "87 pesama" Miodraga Pavlovića smatra se početkom poslijeratne moderne poezije u Srbiji. Ta knjiga je pokrenula rasprave književne javnosti i ostavila veliki uticaj na mlađe naraštaje pjesnika na području bivše Jugoslavije. Poslije "Kore", Popa je objavio i slijedeće zbirke pjesama: "Nepočin polje" (1956), "Sporedno nebo" (1968), "Uspravna zemlja" (1972), "Vučja so" (1975), "Kuća nasred druma" (1975), "Živo meso" (1975), "Rez" (1981) kao i ciklus pjesama "Mala kutija" (1984), dio buduće zbirke "Gvozdeni sad" koju nikad nije dovršio.

Od 1954. do 1979. radio je kao urednik u izdavačkoj kući Nolit u Beogradu. Slaganjem usmenog naslijeđa, igara i zagonetki, Popa je stvorio poseban pjesnički jezik moderne srbijanske poezije. Priredio je zbornike: "Od zlata jabuka" (Beograd, 1958), "Urnebesnik" (Beograd, 1960), "Ponoćno sunce" (Beograd, 1962). U pjesničkom zborniku "Od zlata jabuka" (1958) u novom svjetlu je prikazan poetski svijet narodnih umotvorina; u zborniku "Urnebesnik" (1960), poetski svijet pjesničkog humora, te u zborniku "Ponoćno sunce" (1962), poetski svijet pjesničkih snoviđenja.

Osim što je bio jedan od srbijanskih najprevođenijih pjesnika, Vasko Popa je i sam prevodio sa francuskog jezika. U Vršcu je 29. maja 1972. osnovao Književnu opštinu Vršac (KOV) i pokrenuo neobičnu biblioteku na dopisnicama, nazvanu "Slobodno lišće". Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti (14. 12. 1979) u Novom Sadu.

Umro je u Beogradu 5. januara 1991. i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Pojava Vaska Pope u poslijeratnoj domaćoj poeziji označava snažan preokret u odnosu na poetsko stvaralaštvo njegovih savremenika. Pjesnički izraz Vaska Pope je naklonjen aforizmu, poslovici, eliptičan je i jezgrovit. Jezik Vaska Pope je sažet i lapidaran. On piše kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bliski metrici srbijanske narodne poezije.

Za života je objavio osam knjiga poezije koje su činile krug i nose svoje znamenje:

  • "Kora" - 1953.
  • "Nepočin polje" - 1956.
  • "Sporedno nebo" - 1968.
  • "Uspravna zemlja" - 1972.
  • "Vučja so" - 1975.
  • "Kuća nasred druma" - 1975.
  • "Živo meso" - 1975.
  • "Rez" - 1981.

Nakon smrti Vaska Pope u njegovoj je zaostavštini pronađena nedovršena knjiga pjesama "Gvozdeni sad", zatim nezavršena cjelina "Lepa varoš V", kao i krug od 5 pjesama pod zajedničkim naslovom "Ludi Lala". Iz zaostavštine potječe još i 19 pjesama, kao i knjiga zapisa o umjetnosti i umjetnicima "Kalem". 2002. godine u izdanju KOV Vršac izašla je knjiga "Rumunske i druge pesme", gdje su prvi put objavljene neke pjesme iz Popine zaostavštine koje je on još u mladosti pisao.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

Nagrada "Vasko Popa"[uredi | uredi izvor]

Godine 1995. u Vršcu je utemeljena nagrada "Vasko Popa" za najbolju knjigu pjesama na srpskom jeziku, a dodjeljuje se svake godine na dan pjesnikovog rođenja, 29. juna. Nagradu dodjeljuju Društvo prijatelja Vršca "Vršac lepa varoš", koncern Hemofarm i Agencija "Đorđević". Dosadašnji dobitnici su:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]