Vega

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sazviježđe Lira. U grčkoj mitologiji Vega je smatrana drškom lire.

Vega ili Alfa Lire (α Lyrae) je najsjajnija zvijezda sazviježđa Lire.

Opis[uredi | uredi izvor]

Vega je peta zvijezda po sjaju, druga najsjajnija zvijezda vidljiva sa sjeverne hemisfere, poslije Arktura. Nalazi se 25 svjetlosnih godina daleko od Zemlje, te je, zajedno sa Arkturom i Siriusom, jedna od najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca. Vega je oduvijek zanimala astronome te je zvana "drugom najvažnijom zvijezdom poslije Sunca". Vega je prije bila polarna zvijezda (danas je Sjevernjača). Prva je fotografirana zvijezda, te jedna od prvih čija je udaljenost izmjerena paralaksom. Vega je stabilna plava zvijezda, slična Suncu. Kao i Sunce, postat će crveni div, a nakon toga bijeli patuljak. Okružena je diskom prašine te se smatra ima barem jednu planetu, veličine Jupitera. Sa sjeverne hemisfere se dobro vidi ljeti, a sa južne zimi. Sa Denebom (Labud) i Altairom (Orao) čini Ljetni trougao.

Etimologija i značaj[uredi | uredi izvor]