Bijeli patuljak

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Bijeli patuljak je veoma kompaktna zvijezda sa slabom sjajnosti. Kada zvijezda sa manje od 1,44 Sunčeve mase istroši svoje nuklearno gorivo onda doživljava kolaps i povećava gustinu. Vanjski dio gasnog omotača prelazi u planetarnu maglinu. U bijelom patuljku nema praktično više nikakvih nuklearnih reakcija. Ostatak toplote šalje zračenjem u Svemir. Gustina bijelog patuljka može iznositi i do:

 \frac{10^9 kg}{m^3} , za uporedu naša Zemlja ima gustinu : \frac{5*10^3 kg}{m^3} [1].

Kada se bijeli patuljak potpuno ohladi pretvara se u crnog patuljka. Pretpostavlja se da će i naše Sunce se jednog dana pretvoriti u bijelog odnosno crnog patuljka. [2]

Poznati objekti[uredi | uredi izvor]

Prvi bijeli patuljak otkriven je 1862. godine zvjezdanom sistemu Sirijus. Sirijus je dvostruka zvijezda koju čine Sirijus A (poput našeg Sunca s 2 puta većom masom) i Sirijus B koji je bijeli patuljak.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Bijeli patuljak iz enciklopedije COSMOS na astronomskom univerzitetu u Swinburnu,Australija učitano 13.02.2014 eng.
  2. ^ Linda K. Glover, 2005 - DIE GROSSE NATIONAL GEOGRAPHIC ENZYKLOPÄDIE WELTALL,National Geographic Deutschland, Hamburg ISBN 3-937606-26-2 njem.