Idi na sadržaj

Djevica (sazviježđe)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Djevica (lat.: Virgo)
Virgo
klikni za veću sliku
SkraćenicaVir
GenitivVirginis
SimboliziraDjevicu
Rektascenzija13 h
Deklinacija-11°
Površina1294 kv. stepen. (rang: 2.)
Broj zvijezda
sjajnijih od m = 3
2
Najsjajnija zvijezdaαVirginis (Spica ili Spika)
(Priv. mag. 0.98)
Meteorski pljuskoviEta Virginidi Teta Virginidi Pi Virginidi
Susjedna sazviježđaBerenikina kosa Gavran Lav Pehar Vodena zmija Volar Zmija
Vidljivo u rasponu geografskih širina: +67° i −76°
U najboljem položaju za posmatranje u 21h u mjesecu septembru.

Djevica je 6. sazviježđe zodijaka na nebu. Ime je dobilo po raznim legendama o boginji pravde a i poistovjećuje se sa žetvom, ime Virgo je latinska riječ za djevojku. Prvo otkriće je u 2. vijeku napravio Ptolomej. Putanja Sunca prolazi između septembra i oktobra kroz Djevicu. Između Lava na zapadu i Vage na istoku, to je drugo po veličini sazviježđe na nebu (poslije Hidre) i najveće sazviježđe u zodijaku. Najsjajnija zvijezda Spika (α Virginis) udaljena je oko 260 sg s prividnom magnitudom od 0.98 [1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Devica je istaknuta na proljećnom nebu na sjevernoj hemisferi, vidljiva cijele noći u martu i aprilu. Kao najveće zodijačko sazviježđe, Suncu je potrebno 44 dana da prođe kroz njega, duže od bilo kojeg drugog. Od 1990. do 2062. godine, to će se odvijati od 16. septembra do 30. oktobra. Nalazi se u trećem kvadrantu južne hemisfere (SQ3) i može se vidjeti na geografskim širinama između +80° i -80°.

Sjajna zvijezda Spica olakšava lociranje Djevice, jer se može pronaći prateći krivu Velikog medvjeda do Arktura u sazvježđu Volar i odatle nastavljajući istom krivom („prati luk do Arktura i juri dalje do Spike ") [2].

Zbog efekata precesije, prva tačka Vage, (poznata i kao tačka jesenje ravnodnevice) leži unutar granica Djevice vrlo blizu zvijezde Zavijava ili Zavidžava (Beta virgo). Ovo je jedna od dvije tačke na nebu gdje nebeski ekvator prelazi ekliptiku (druga je prva tačka Ovna, sada u sazvježđu Riba). Od XVIII vijeka do IV vijeka pne, Sunce je bilo u Vagi na jesenjoj ravnodnevici, a nakon toga prelazi u Djevicu. Ova tačka će preći u susjedno sazvježđe Lava oko 2440. godine.

Važniji objekti [1][3][uredi | uredi izvor]

Razno[uredi | uredi izvor]

Signali za koje je smatrano da ih šalje zvijezda Ross 128 interpretisani su kao pronalazak vanzemaljskog života. Ispostavilo se da radiotalasi dolaze vještačkih satelita koji kruže Zemljom.[4]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Sazviježđe Djevica iz njemačkog arhiva astronomije u Arhivirano 8. 1. 2014. na Wayback MachineMinhenu učitano 22.01.2014 (de)
  2. ^ "Night Sky~Big Dipper Navigation". Souledout.org. Retrieved 2012-05-16.
  3. ^ Sazviježđe Djevica iz Constellation Guide učitano 23.03.2014 (en)
  4. ^ Holland, Martin (21. 7. 2017). "Merkwürdige Signale von Ross 128 stammen wohl von Satelliten". Heise Online (jezik: njemački). Heise Verlag. Pristupljeno 24. 7. 2017.