Pegaz (sazviježđe)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pegaz (lat.: Pegasus)
Pegasus
klikni za veću sliku
SkraćenicaPeg
GenitivPegasi
SimboliziraPegaz
Rektascenzija23 h
Deklinacija+20°
Površina1121 kv. stepen. (rang: 7.)
Broj zvijezda
sjajnijih od m = 3
9
Najsjajnija zvijezdaε Peg (Enif)
(Priv. mag. 2.38)
Meteorski pljuskovi
Susjedna sazviježđa
Vidljivo u rasponu geografskih širina: +90° i −60°
U najboljem položaju za posmatranje u 21h u mjesecu oktobru.

Pegaz (lat. Pegasus) je sazviježđe na sjevernom nebu a naziv je dobio po Pegazu, krilatom konju iz grčke mitologije. Jedno je od 88 modernih i 48 originalnih Ptolemejevih sazviježđa.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Zvijezde[uredi | uredi izvor]

Fotografija sazviježđa Pegaza

α Peg (Markab), β Peg i γ Peg, zajedno sa α Andromedae (Alferatz ili Sirrah) formiraju veliki asterizam poznat pod nazivom Pegazova kocka.

51 Pegasi, zvijezda u ovom sazviježđu, je prva otkrivena zvijezda slična Suncu u blizini koje su pronađene vansolarne planete, dok je planeta 51 Pegasi b prva otkrivena vansolarna planeta. IK Pegasi je najbliži kandidat za supernova.

Spektroskopska analiza vansolarne planete HD 209458 b koja se nalazi u ovom sazviježđu dala je prvi dokaz o postojanju atmosferske vodene pare izvan Sunčevog sistema, dok vansolarne planete koji orbitiraju oko zvijezde HR 8799 u Pegazu su prve takve koje su direktno fotografisane.

Objekti dubokog svemira[uredi | uredi izvor]

M15 (NGC 7078) je kuglasti klaster magnitude 6,4 udaljen 34 hiljade s.g. od Zemlje. Spada u Shapleyevu klasu IV klastera, što znači da je relativno bogat i koncentriran prema centru. M15 je otkrio Jean-Dominique Maraldi 1746. godine.