Ovan (sazviježđe)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovan (lat.: Aries)
Aries
klikni za veću sliku
Skraćenica Ari
Genitiv Arietis
Simbolizira Ovan, domaća životinja
Rektascenzija 3 h
Deklinacija +20°
Površina 441 kv. stepen. (rang: 39.)
Broj zvijezda
sjajnijih od m = 3
2
Najsjajnija zvijezda α Ari (Hamal)
(Priv. mag. 2.0)
Meteorski pljuskovi
Susjedna sazviježđa
Vidljivo u rasponu geografskih širina: +30° i −90°
U najboljem položaju za posmatranje u 21h u mjesecu decembru.

Ovan (lat. Aries, simbol Aries symbol.png,) je jedno od 12 sazviježđa zodijaka, smješteno između Riba na zapadu i Bika na istoku. Simbol (Unicode ♈), predstavlja rog ovna. Sazviježđe ovan je jedno od 48 sazviježđa opisanih od strane astronoma Ptolemeja još u 2. vijeku, i jedno od 88 modernih sazviježđa danas.

Vizuelni izgled[uredi | uredi izvor]

Drevni grčki astronomi ovo sazviježđe su predstavljali likom ovna u ležećem položaju s glavom okrenutom udesno. Prema Ptolomejevom Almagestu zvijezde α, β i γ predstavljaju glavu ovna i rogove.

Zanimljivi objekti sazviježđa[uredi | uredi izvor]

U sazviježđu Ovna nema mnogo sjajnih zvijezda. Jedine donekle sjajnije su α Ari (Hamal) i β Ari (Sharatan), a sjajnije od 4. magnitude su još i γ Ari (Mesarthim) te δ Ari (Botein). Teegardenova zvijezda, udaljena oko 12,6 s.g., jedna je od Suncu najbližih zvijezda.

Najzanimljiviji objekti dubokog svemira[uredi | uredi izvor]

Vrlo je malo nebeskih maglica u sazviježđu Ovna. Od objekata svijetlijih od m=12, tu je tek 8 galaksija: NGC 674 (katalogizirana i pod brojem NGC 697), NGC 680, NGC 691, NGC 772, NGC 821, NGC 877, NGC 972 i NGC 1156.

Astrologija[uredi | uredi izvor]

Od 2009. godine Sunce se pojavljuje u sazviježđu Ovna od 19. aprila do 13. maja. U tropskoj astrologiji, Sunce se smatra u znaku Ovna u periodu od 21. marta do 20. aprila.

Imenjaci[uredi | uredi izvor]

Tri američka ratna broda su dobila ime po sazviježđu Ovna: USS Aries (1863), USS Aries (AK-51) i USS Aries (PHM-5).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]