Vanzemaljci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.

Vanzemaljci (izvanzemaljci, svemirci), pojam je koji se koristi za označavanje organizama čiji dom nije planeta Zemlja, već neki drugi dio svemira. Danas se proučavanjem ovoga fenomena bavi astrobiologija koja do danas nije uspjela[potreban citat] naći jedan autentičan dokaz postojanja života izvan Zemlje. Pod ovim pojmom u naučnim krugovima se podrazumijeva bilo kakav oblik života u rasponu od najjednostavnijih bakterija do složenih organizama sličnih ljudima.

Dio naučnika na osnovi istraživanja smatra da je postojanje živih organizama izvan planete Zemlje vrlo vjerovatno i da neki oblici života gotovo sigurno postoje u svemiru[potreban citat], ali se svi slažu da ti oblici nisu stigli do planete Zemlje. Kao moguća pogodna mjesta za razvoj života u svemiru, smatraju se tzv. nastanjive planete koje se nalaze na određenoj udaljenosti (sličnoj Zemljinoj) od središta svog zvjezdanog sistema da bi se na njoj razvio život i posjeduju ili su posjedovali tokom svog razvoja vodu na svojoj površini. Među najčešćim kandidatima spominju se planete Venera, Mars, Gliese 581 c i d, kao i prirodni sateliti Jupitera i Saturna, prvenstveno Evropa zbog svojih okeana koji se nalaze ispod ledenog pokrivača, a zatim Encelad i Titan.

Vanzemaljci, odnosno njihovo postojanje, zauzimaju središnje mjesto u djelima naučne fantastike, kao i među istraživačima NLO-a širom planeta.