Pioneer 11

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Ilustracija prolaska Pioneera 11 pokraj Saturna
Osnovne informacije o životu sa zemlje-plakat koji pioneer nosi

Pioneer 11 je svemirska letjelica lansirana 4. aprila 1973. za istraživanje Sunčevog sistema. Nakon što je fotografisala Jupiter nastavila je putovati prema Saturnu. Pioneer 11 je prva letjelica koja je posjetila Saturn, što je ostvarila 30. septembra 1979. godine. Letjelica danas putuje prema zvijezdi Lambda (λ) Orla. Posljednji kontakt sa letjelicom bio je u decembru 1995. godine. Od svih letjelica koje napuštaju Sunčev sistem, Pioneer 11 je najsporija, i do svog će cilja doći tek za 4 miliona godina [potreban citat].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]