Idi na sadržaj

GALEX

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ime misije Galaxy Evolution Explorer
(GALEX)
Datum lansiranja 28.4.2003.
Mjesto lansiranja Cape Canaveral,
Kennedy Space Center, Florida
Lansiran pomoću Pegasus XL
Dužina misije 29 mjeseci
Masa 280 kg
Orbita 650 km

Galex je teleskop smješten u Zemljinoj orbiti. On istražuje galaksije u ultraljubičastom području sve do 10 milijardi godina u prošlost. Istraživanja će pomoći naučnicima da shvate evoluciju i nastanak galaksija. Tokom 29 mjeseci GALEX će napraviti mapu galaksija u cijelom svemiru koji će pomoći u razumijevanju kako su galaktike formirane.

Svrha proučavanja je da se sazna gdje su zvijezde i hemijski elementi koji sačinjavaju našu galaksiju nastali.

GALEX je u Zemljinoj orbiti zbog toga što se ultraljubičasto zračenje ne može posmatrati sa Zemlje zato što atmosfera upija većinu zračenja. Oko Zemlje kruži pod nagibom od 29 stepeni u odnosu na ekvator.

Misija

[uredi | uredi izvor]
GALEX

GALEX ima dva primarna cilja istraživanja: historiju formiranja zvijezda i kalibracija savremenog svemira

Historija formiranja zvijezda (Star formation history) – GALEX će istraživati kako su zvijezde i galaksije prošle evoluciju od ranog svemira do onog sadašnjeg. Naučnici se nadaju da će dobiti odgovore na pitanja: Gdje su zvijezde i elementi danas zapravo (ne vidimo ih gdje su zapravo jer svjetlosti treba određeno vrijeme da stigne do nas) i koji faktori su uzrokovali formiranje zvijezda u galaksije? GALEX će osim traženja uzroka evolucije istraživati i svemir sve do 80% puta natrag prema Velikom Prasku.

Kalibracija savremenog svemira (Recent-Universe Calibration) – napraviti će prva velika istraživanja galaktika u ultraljubičastom spektru. U traženju "originala" galaktika veliki teleskopi kao što je Hubble će istraživati udaljene galaktike u ranom svemiru u UV dijelu spektra.

Tokom svoje 29 mjesečne misije GALEX će istražiti 10 miliona galaksija.

Letjelica

[uredi | uredi izvor]

Sa osjetljivim ultraljubičastim senzorima, velikom vidnom polju i njegovoj poziciji iznad atmosfere koja upija ultraljubičasto zračenje, GALEX je najbolji teleskop koji radi u UV području. GALEX može detektirati UV objekte koji su milion puta slabijeg sjaja nego objekti koji se mogu vidjeti u vidljivoj svjetlosti. GALEX također može vidjeti milijarde godina u prošlost u svemir. GALEX je relativno mali satelit. Njegovo primarno ogledalo ima samo 50 cm u promjeru.

Teleskop

[uredi | uredi izvor]
GALEX

GALEX ima teleskop čiji je dizajn sličan onom u Hubbleu, ali sakuplja samo 1/20 svjetla nego što to može skupiti Hubble.

GALEXov teleskop je opremljen s dva zakrivljena ogledala – primarno (M1) i sekundarno (M2). M1 u promjeru ima 50 cm, a M2 22 cm u promjeru.

Svijetlo koje dolazi u teleskop se odbija od primarnog ogledala, pa od sekundarnog pa onda ulazi u rupu u sredini primarnog. Poklopac štiti leću od prašine tokom lansiranja kao što to čini poklopac na kameri. Da bi teleskop i detektori UV zračenja normalno radili trebaju se održavati na temperaturi između 0-27 stepeni Celzija. Tu zadaću vrše grijači, radijatori i termostati.

Orbita

[uredi | uredi izvor]

GALEX je postavljen u orbitu na visini od 690 km. Putuje brzinom od 7,5 km/sec. Na dan 16 puta prođe oko Zemlje.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]