Lunar Reconnaissance Orbiter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lunar Reconnaissance Orbiter
OrganizacijaNASA
Mjesto lansiranjaCape Canaveral
Masa1846 kg

Lunar Reconnaissance Orbiter (u nastavku teksta i LRO), NASA-ina svemirska letjelica namijenjena mapiranju površine Mjeseca. Služi kao prethodnik koji će pomoći u ostvarenju preduslova za povratak ljudske prisutnosti na Mjesecu.[1]

Lansiran je 18. juna 2009. iz Cape Canaverala pomoću rakete Atlas V.

Letjelica trenutno kruži oko Mjeseca u ekscentričnoj orbiti polarnog mapiranja [2]. Podaci koje prikuplja LRO opisani su kao ključni za planiranje budućih NASA-inih ljudskih i robotskih misija na Mjesec. Njegov detaljni program mapiranja identifikuje sigurna mjesta za slijetanje, locira potencijalne resurse na Mjesecu, utvrđuje radijacijsko okruženje i demonstrira nove tehnologije [3]. Lansiran je zajedno sa satelitom za posmatranje i otkrivanje lunarnih kratera (LCROSS), LRO je bila prva misija Sjedinjenih Država na Mjesec u periodu dugom više od deset godina.

Sonda je napravila 3-D mapu površine Mjeseca u rezoluciji od 100 metara i pokrivenosti od 98,2% (isključujući polarna područja u dubokoj sjeni), uključujući slike Apolovih mjesta slijetanja u rezoluciji od 0,5 metara [4]. Prve slike iz LRO objavljene su 2. jula 2009., i prikazale su regiju na lunarnoj visoravni južno od Mare Nubium (More oblaka). Ukupni troškovi misije iznosili su 583 miliona Američkih dolara, od čega se 504 miliona dolara odnosi na glavnu LRO sondu i 79 miliona na satelit LCROSS. Godine 2019. je procijenjeno da LRO ima dovoljno goriva da nastavi s radom još najmanje sedam godina, a NASA očekuje da će nastaviti koristiti LRO za identifikaciju lokacija za lunarne letjelice većim dijelom 2020-ih.

Misija[uredi | uredi izvor]

Razvijen u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard, LRO je sofisticirana svemirska letjelica težine 1.916 kg. Trajanje misije bilo je planirano za godinu dana, ali je od tada više puta produženo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "" Mission Overview"" (jezik: engleski). lunar.gsfc.nasa.gov (8. august 2011.)
  2. ^ Petro, N. E.; Keller, J. W. (2014). Five Years at the Moon With the Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO): New Views of the Lunar Surface and Environment. Annual Meeting of the Lunar Exploration Analysis Group. October 22–24, 2014. Laurel, Maryland. Lunar and Planetary Institute.
  3. ^ Houghton, Martin B.; Tooley, Craig R.; Saylor, Richard S. (2006). Mission design and operation considerations for NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter. 57th International Astronautical Congress. October 2–6, 2006. Valencia, Spain. IAC-07-C1.7.06.
  4. ^ Phillips, Tony; Barry, Patrick L. (July 11, 2005). "Abandoned Spaceships". NASA.