Skylab

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Skylab
Skylab and Earth Limb - GPN-2000-001055.jpg
Mjesto lansiranja Svemirski centar Kennedy
Masa 77.088 kg

Skylab je bivša američka svemirska stanica lansirana 14. maja 1973. iz svemirskog centra Kennedy. Bila je načinjena od opreme zaostale iz programa Apollo. Najveći njegov dio, orbitalna radionica, zapravo je bio prazan treći stepen rakete Saturn 5. Pri lansiranju se otkinula jedna fotoćelijska ploča, a i dio toplotnog štita. Zato su astronauti morali načiniti suncobran.

Na njoj se nalazila laboratorija za izučavanje mikrogravitacije i izvršeno je nekoliko Sunčevih eksperimenata, među kojima i analiza mehkih X-zraka sa Sunca talasne dužine 6-49 angstrema. Stanica je radila samo 9 mjeseci i imala je tri člana posade. Vratila se u atmosferu 11. jula 1979. i izgorjela.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

NASA[uredi | uredi izvor]

Ostali izvori[uredi | uredi izvor]