Vrli novi svijet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vrli novi svijet (Brave New World) je naučnofantastični roman i najpoznatije djelo Aldousa Huxleya iz 1932.godine.

Radnja je smještena u London 26. vijeka, ova anti-utopija predviđa oblikovanje društva eugenikom i učenjem u nesvjesnom stanju. Oblikovani svijet bi se mogao smatrati i utopijom – ljudi su sretni, zdravi i tehnološki napredni. Društvo je hedonističko i teži postizanju sreće putem promiskuitetnog seksa i droge Some, a ostvarivanje sreće je potpomognuto eliminisanjem čestih izvora ljudskog nezadovoljstva – porodice, umjetnosti, književnosti, religije i filozofije.

Glavni lik djela je John the Savage, rođen u primitivnom rezervatu "Svjetske države", koji se spletom okolnosti sreće sa modernom civilizacijom.

Tema i pitanja kojima se bavi "Vrli novi svijet", potaknuta su događajima iz 20. vijeka. Masovna proizvodnja učinila je automobile, telefone i radio relativno jeftinima i široko dostupnima pa je time znatno promijenila svijet i živote ljudi. S druge strane, Oktobarska revolucija u Rusiji i uspon fašizma u Italiji su u fokus doveli totalitarne vlade.

Huxley je putem ovog djela uspješno izrazio svoja mišljenja i brige o putu kojim se kretao svijet njegovog doba. Sličnom tematikom se bave i romani "Mi" Jevgenija Zamjatina te "1984" Georga Orwella.