Willis Tower

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Willis Tower
Willis Tower
Map
Opće informacije
StatusIzgrađena
Vrstaposlovni prostori
uredi
turizam
LokacijaChicago, Illinois, SAD
Otvaranjemaj 1973.
Trošak150 miliona dolara
VlasnikSears, Roebuck & Co.
Visina527
Tehnički detalji
Materijalčelik, beton, staklo, aluminij
Broj spratova108
Podna površina418.064
Liftovi104
Dizajn i konstrukcija
ArhitektBruce Graham (SOM)
Kompanija izgradnjeSears, Roebuck & Co.

Willis Tower (bivši Sears Tower) jest neboder od 108 spratova, koji se nalazi u Chicagu, Illinois, SAD. Kada je izgrađen 1973. godine postao je najviši neboder na svijetu, prešavši do tada najviši "Svjetski trgovački centar" u New York Cityu.

Izgradnja je trajala 3 godine od 1970. do 1973. Willis Tower je trenutno najviša građevina u SAD-u i četvrta po visini najviša samostojeća građevina na svijetu.

Titulu najviše držala je 24 godine, sve do izgradnje "Petronas Twin Towersa" u Kuala Lumpuru u Maleziji. U ljeto 2009. godine neboder je promijenio naziv u "Willis Tower".

Izgradnja[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte: Spisak najviših nebodera u svijetu

1969. godine korporacija Sears, Roebuck & Co. koja je brojala preko 350 000 zaposlenika odlučila je u centru Chicaga izgraditi samostojeći objekt kojem će namjena biti uredske prostorije i komunikacije.

Za glavnog arhitekta postavljen je Bruce Graham, a za inženjera je postavljen je bengalski stručnjak Fazlur Khan. Kako je izgradnja brzo tekla, tako su se spratovi nizali svakih desetak dana po jedan, što je bilo nevjerovatno za to doba.

1973. godine neboder je postigao svoju visinu od 443 metra, a 1982. godina dodana je antena s kojom je Sears bio visok 500 m. Kasnije je antena produžena radi lakšeg hvatanja signala američke televizijske kompanije NBC, te sada visina Willis Towera s antenama iznosi 527 m.

Pogled[uredi | uredi izvor]

22. juna 1974. godine na tornju je otvoren sprat s kojeg posjetioci mogu vidjeti cijeli Chicago i okolinu. Smješten je na 103. spratu na 412 metru nebodera.

Na sprat za razgledavanje voze 2 lifta kojima treba otprilike 60 sekundi da dođu do 103. kata. 1999. godine poznati francuz Alain Robert, zvan "Spiderman", popeo se na vrh zgrade bez pomoći užeta, do bi ga, po povratku na ulicu, uhapsili policajci.

Film i televizija[uredi | uredi izvor]

Sears Tower korišten je na mnogim filmskim i televizijskim projetima tokom godina. Često je korišten kao dio seta, a pojavio se u filmu "Ferris Bueller's Day Off" u glavnoj ulozi s Matthewom Broderickom i krimi seriji Monk.

Još je jedan penjač osvajao vrh Searsa, bio je to Dan Goodwin koji je 1981. godine obučen u superheroja Spidermena osvojio vrh, iako su ga vatrogasci i policija cijelo vrijeme pokušavali zaustaviti.

Statistika[uredi | uredi izvor]

  • Najviša zgrada u gradu Chicagu i cijelom SAD-u, ali je također najviša tačka u Illinoisu.
  • Toranj Willis godišnje udari munja 600-650 puta.
  • WC na 103. (412 m) spratu zgrade je do otvaranja "Shanghai World Financial Center" (422 m) bio WC na najvišoj visini u ovoj hemisferi.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]