Monk

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Monk
Izvorni naslovMonk
AutorAndy Breckman
GlumciTony Shalhoub
Traylor Howard
Ted Levine
Jason Gray-Stanford
Bitty Schram
Stanley Kamel
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona8
Br. epizoda125 (Spisak)
Izvršni producentiDavid Hoberman, Andy Breckman
Trajanje40-45 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaUSA Network
Emitiranje12. juli 2002 – 4. decembar 2009.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Monk je američka policijska TV-serija čiji je autor Andy Breckman, a naslovnu ulogu tumači Tony Shalhoub. To je pretežno misterijska serija sa sivom ili nešto turobnijom atmosferom, ali i sa dosta elemenata komedije (tzv. "dramedy" - engl. "drama" + "comedy"). Neobična je za serije ovog žanra jer njen glavni lik, Adrian Monk, iako briljantan u rješavanju zločina, pati od čitavog niza psihijatrijskih poremećaja koji su se pogoršali nakon ubistva njegove žene Trudy i čije posebnosti uveliko definiraju ovaj lik.

Serija je debitirala 12. jula 2002. na TV-stanici USA Network. Veoma je dobro primljena kod publike i smatra se jednim od razloga povećanja popularnosti USA Networka. Njena osma (ujedno i posljednja) sezona završila je 4. decembra 2009. Serija trenutno drži rekord za najgledaniju epizodu u historiji kablovskih televizija, koji je prije držala serija "Završni udarac" (The Closer). Monk je postavio rekord epizodom G. Monk i kraj - 2. dio (finale serije), koju je gledalo 9.4 miliona ljudi, od toga 3.2 miliona iz dobne grupe od 18 do 49 godina.[1]

Inače, u BiH su dosad prikazane 4 sezone (FTV), a u Hrvatskoj 7 sezona (HRT).

Radnja[uredi | uredi izvor]

Adrian Monk bio je briljantan detektiv u policiji San Franciska sve dok njegova žena Trudy nije poginula u eksploziji auto-bombe u gradskoj garaži, za koju je Monk tada vjerovao da je bila namijenjena njemu. Njena smrt dovela je Monka do nervnog sloma. Otpušten je iz policije i povukao se u samoću, odbijajući napustiti kuću 3 godine. Konačno je uspio izići uz pomoć medicinske sestre Sharone Fleming (Bitty Schram), koju mu je policija angažirala kao paziteljicu. To mu je omogućilo da radi kao privatni detektiv i savjetnik Odjela za ubistva, unatoč ograničenjima zbog njegovog opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP), koji se znatno pogoršao nakon tragedije.

Monkove kompulzivne navike su brojne, a mnoštvo fobija samo dodatno usložnjava njegovu situaciju. On ima ukupno 312 fobija, od kojih su neke strah od mlijeka, mikroba, igala, bubamara, visine, nesavršenosti, nesimetrije, rizika, usne harmonike itd. OKP i silne fobije neizbježno ga dovode u neprijatne situacije ili uzrokuju probleme za Monka i sve oko njega dok istražuje slučaj. Te iste lične karakteristike, naročito OKP, također mu i pomažu u rješavanju slučajeva, kao što su oštro pamćenje, specifično stanje uma i posvećenost detaljima. U jednoj epizodi pokušao je savladati strahove čineći stvari koje uključuju neke od njegovih fobija. Npr., pokušao je piti mlijeko, popeti se uz ljestve, držati bubamaru na dlanu (ništa nije uspio), a kada su stvari bile neorganizirano raštrkane po stolu, nije mogao savladati nagon da ih uredno složi.

Kapetan Leland Stottlemeyer (Ted Levine) i poručnik Randall "Randy" Disher (Jason Gray-Stanford) traže pomoć od Monka kad imaju problema u istrazi. Stottlemeyera često iritira Monkov poremećaj, ali, kao i Disher, poštuje nevjerovatne sposobnosti opažanja svog prijatelja i bivšeg kolege. Još od djetinjstva, Monkova opsesivna posvećenost detaljima pomagala mu je da uoči sitne nedosljednosti, pronađe sheme i poveže ono što drugi obično ne povežu. Kroz seriju je Monk u stalnoj potrazi za informacijama o Trudyinoj smrti, jedinom slučaju koji nije mogao riješiti, ali ga u posljednjoj epizodi konačno rješava.

Polovinom treće sezone Sharona se odlučila ponovo udati za bivšeg muža i vratiti u New Jersey, pa je kao nova Monkova pomoćnica angažirana Natalie Teeger (Traylor Howard), udovica i majka 11-godišnje kćerke Julie (dob joj se mijenja u skladu sa sezonama). Monk ima brata Ambrosea (John Turturro) i polubrata Jacka Jr.-a (Steve Zahn), za čije je postojanje saznao u 5. sezoni. Upoznat će ga tek u sedmoj sezoni (Drugi brat g. Monka).

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Ime Zanimanje Tumači Sezone
Adrian Monk privatni savjetnik Tony Shalhoub 1–8
Natalie Teeger Monkova druga pomoćnica Traylor Howard 3–8
Sharona Fleming Monkova prva pomoćnica/med. sestra Bitty Schram 1–3, 8
Leland Stottlemeyer kapetan: Pljačke, Ubistva (odjeli) Ted Levine 1–8
Randy Disher poručnik: Pljačke, Ubistva (odjeli) Jason Gray-Stanford 1–8
Jason Gray-Stanford, Traylor Howard i Tony Shalhoub dijele autograme u zračnoj bazi Edwards nakon snimanja epizode G. Monk i astronaut.

Lik Natalie Teeger pojavio se u tokom 3. sezone nakon što je Bitty Schram, koja glumi Sharonu, naglo napustila seriju, navodno zbog nesporazuma oko ugovora. Nova glumica, Traylor Howard, nije bila entuzijastična prema nagovorima svog menadžera da se prijavi na audiciju za Sharoninu zamjenu. Ipak je pokušala i dobila ulogu. Iako su je ispočetka ljubitelji serije "hladno" primili, koautor Breckman vjeruje da je brzo i uspješno popunila prazninu. "Uvijek ću joj biti zahvalan što je došla ovdje kad je serija bila u krizi i spasila našu bebu (seriju, op. prev.)... Morali smo hitno naći zamjenu i to svaka serija ne preživi. Bio sam smrtno preplašen."[2]

Schram se ipak vratila kao posebna gostujuća zvijezda u 8. sezoni kako bi se zaokružila sudbina Sharone.

Sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

 • Julie Teeger (Emmy Clarke), Nataliena kći-tinejdžerka; prvi put se pojavila u epizodi G. Monk i mamac (3x10).
 • Benjamin "Benjie" Fleming (Kane Richotte u pilot-epizodi, te 2. i 3. sezoni, Max Morrow u 1. sezoni), Sharonin sin. Posljednji se put pojavio u epizodi G. Monk i zaposlenik mjeseca (3x07), iako je više puta spomenut u epizodi G. Monk i Sharona (8x10).
 • Dr. Charles Kroger (Stanley Kamel) bio je Monkov psiholog. Kamel je preminuo od srčanog udara 8. aprila 2008. u periodu između produkcije 6. i 7. sezone. Isti uzrok smrti dat je i liku u seriji. Posljednji se put pojavio u epizodi G. Monk slika svoje remek-djelo (6x14).
 • Dr. Neven Bell (Héctor Elizondo) novi je Monkov psiholog. Pojavljuje se od epizode G. Monk kupuje kuću (7x01) .[3][4][5] U seriji je zamijenio dr. Krogera.
 • Trudy Ann Monk (Melora Hardin) jeste Monkova tragično stradala supruga. Pokušaji njenog supruga da riješi njeno ubistvo predstavljaju najduži podzaplet serije. U 1. i 2. sezoni glumi je Stellina Rusich, a u epizodi G. Monk i godišnjica mature (5x06), gdje se pojavljuje u Monkovom prisjećanju na fakultet, glumi je Linda Newton.
 • Kevin Dorfman (Jarrad Paul) jeste računovođa i Monkov susjed s gornjeg sprata. Pojavio se u epizodi G. Monk i raznosač novina (2x10), a ubijen je u epizodi G. Monk i mađioničar (7x15).
 • Harold J. Krenshaw (Tim Bagley) bivši je Monkov suparnik i također pacijent dr. Krogera s kojim se Monk stalno prepire zbog njihovih nekompatibilnih opsesija. Nakon smrti dr. Krogera, Harold stalno pokušava otkriti ko je novi Monkov psiholog. Konačno će to uspjeti u epizodi G. Monk protiv Gradskog vijeća (7x16). U epizodi G. Monk ide na grupnu terapiju (8x08) Harold i Monk konačno će postati prijatelji nakon što zajedno savladaju klaustrofobiju. Na kraju epizode Harold velikodušno napušta grupu kako bi Monk mogao imati privatnu sesiju s dr. Bellom. Prvi put se pojavio u epizodi G. Monk i djevojka koja je vikala "Vuk!" (3x06).
 • Ambrose Monk (John Turturro) agorafobični je Monkov brat. Izgleda da je zasnovan na Mycroftu Holmesu (pametnijem Sherlockovom bratu). Prvi se put pojavio u epizodi G. Monk i tri pite (2x11).
 • Jack Monk (Dan Hedaya) Adrianov je i Ambroseov otac. Napustio je porodicu kad su mu sinovi još bili mali (otišao u kineski restoran i nikad se nije vratio) i osnovao drugu porodicu. Pojavio se u epizodi G. Monk susreće oca (5x09).
 • Jack Monk ml. (Steve Zahn) treći je sin Jacka Monka, Adrianov polubrat i poznati zatvorenik. Pojavio se u epizodi Drugi brat g. Monka (7x10).
 • Dale "Kit" ("the Whale") Biederbeck (Adam Arkin, Tim Curry i Ray Porter) zakleti je Monkov neprijatelj i najomraženiji suparnik, bogati i morbidno debeli finansijer koga Adrian optužuje da je uništio ostatak Trudyinog života. Isto kao što se Monk poredi sa Holmesom, moguće je da se i Dale ("Džingis-kan svjetskih finansija") poredi s najvećim Holmesovim neprijateljem, profesorom Moriartyjem ("Napoleonom zločina"). Prvi se put pojavio u epizodi G. Monk upoznaje Dalea "Kita" (1x03), na čijem ga kraju Monk šalje u zatvor zbog naručenog ubistva. Pojavljuje se u još 2 epizode, upućujući Monka na informacije o Trudyinom ubistvu (G. Monk ide u zatvor - 2x16 i G. Monk je u bijegu - 2. dio - 6x16). Sudbina ovog lika nikad nije razriješena.
 • Karen Stottlemeyer (Glenne Headley) bila je supruga kapetana Stottlemeyera od početka serije do razvoda u epizodi G. Monk i kapetanov brak (4x12). Tek će se kasnije, u epizodi G. Monk je vjenčani kum (8x13), otkriti da mu je, ustvari, bila druga supruga. Ona je filmašica, specijalizirana za dokumentarce. Pojavila se u 4 epizode: G. Monk i veoma, veoma star čovjek (2x05), G. Monk i kapetanova žena - 2x14; u njoj ju je udario kombi), G. Monk dobija otkaz (3x04) i u već spomenutoj G. Monk i kapetanov brak.
 • Linda Fusco (Sharon Lawrence) bila je kapetanova djevojka u 6. sezoni. Prvo pojavljivanje imala je u epizodi G. Monk, privatni detektiv (5x05), a poslije u G. Monk i njegova najveća ljubiteljica (6x01). Monk je dokazao za nju da je ubica u epizodi G. Monk i loša djevojka (6x04).
 • Trudy "T. K." Jensen Stottlemeyer (Virginia Madsen) kapetanova je potencijalna djevojka u 8. sezoni. Prvi se put pojavljuje u epizodi Sretan rođendan, g. Monk (8x09) i udaje se za Stottlemeyera u epizodi G. Monk je vjenčani kum (8x13), nakon kraćeg ponovnog razmišljanja. Pojavit će se nakratko u kameo ulozi u posljednjoj epizodi (8x16 - G. Monk i kraj - 2. dio).

Epizode[uredi | uredi izvor]

Naziv većine epizoda ima oblik G. Monk i... (osoba ili stvar), npr, G. Monk i loša djevojka, ili G. Monk (radi nešto), npr, G. Monk ide u banku, ili G. Monk (je nešto), npr, G. Monk je u bijegu, baš kao i većina romana i pripovijetki u nizu o naslovnom detektivu. Iako u većini epizoda rješava ubistvo, ima epizoda u kojima pomaže istražiti i druge zločine, kao što je otmica u epizodi G. Monk i nestala baka. U 7. sezoni, tj. 100. epizodi, Monk će riješiti svoj 100. (i 101) slučaj od ženine smrti, kamen-međaš u njegovoj karijeri.

"Evo šta se desilo" ("Here's what happened")[uredi | uredi izvor]

U većini epizoda postoji dio kad Monk otkriva kako je zločin počinjen, prije čega skoro uvijek kaže "Evo šta se desilo". Većina tih sekvenci nalazi se pri kraju epizoda, ali neke su se desile i na početku. Neke su ispričane na neobičan način, npr. u razgovoru s medvjedom (G. Monk na kampiranju), u obliku priče pred spavanje (G. Monk i dječak), crkvene pjesme tokom rituala u manastiru (G. Monk i čudo) ili kao hip-hop pjesma (G. Monk i reper). U epizodi G. Monk i mali Monk objašnjenje je dao dvaput, u prisjećanju i u sadašnjosti, kao on sam i kao on u mladim danima.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Prema intervjuu s Davidom Hobermanom (koji se nalazi kao dodatak na specijalnom DVD-izdanju 1. sezone), izvršnim producentom serije, ABC je prvo zamislio seriju kao policijsku, s glavnim likom nalik inspektoru Clouseauu, a koji pati i od OKP-a. Hoberman je rekao da je ABC želio Michaela Richardsa (Kramer iz serije Seinfeld) u seriji, ali je on odbio ulogu. Hoberman je doveo Andyja Breckmana kao autora i Breckman je, nadahnut Sherlockom Holmesom, uveo i watsonovski lik (dr. Kroger) i lestradeovski (Stottlemeyer).

Iako je ABC započeo seriju, predali su je USA Networku, čiji je vlasnik sada NBC (NBC Universal). Monk je bio prva ABC-ova serija koja se prikazivala na USA Networku umjesto na ABC-u. Iako je u početku ABC odbio Monka, ipak su emitirali reprize u ljeto i jesen 2002. i opet u proljeće 2004. USA Network je 12. januara 2006. objavio da je Monk, barem za 6. sezonu, odabran među "jednu od serija s najvećim rejtingom u historiji kablovskih televizija"[6]. Monk se (u SAD-u) svake godine prikazivao po istoj shemi: prvih 8 epizoda sredinom jedne, a drugih 8 početkom naredne godine, osim posljednje sezone, koja se u cijelosti prikazivala od augusta do decembra 2009.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Iako je postavljen u San Francisco i okolinu, Monk je većinom sniman na drugim mjestima, osim pojedinih vanjskih scena koje uključuju neke prepoznatljive detalje ovog grada. Pilot-epizoda snimana je u Vancouveru, Britanska Kolumbija, Kanada, a sljedeće epizode 1. sezone u Torontu, Ontario.[7] Većina epizoda od 2. do 6. sezone snimana je u području Los Angelesa, uključujući studije Ren Mar (sezone 2-5) i Paramount Studios (sezona 6 - Adrianov stan, Stottlemeyerova stanica, ured dr. Krogera i Natalien stan).[8] Mnoge scene iz 4. sezone snimane su u centru San Franciska (Union Square) i Kineskoj četvrti. To se vidi u finalu 4. sezone (G. Monk u poroti) dok je policija u potjeri za Escobarom uz ulicu Jackson.

Muzička tema[uredi | uredi izvor]

Tokom 1. sezone korišten je džez instrumental autora Jeffa Beala, a izvodio ga je gitarist Grant Geissman. Ta kompozicija dobila je Emmy 2003. za najbolju naslovnu muziku.[9] S početkom 2. sezone serija je dobila novu naslovnu muziku - pjesmu "It's Jungle out There" ("Vani je džungla") autora Randyja Newmana. Reakcija na novu muziku bila je podijeljena. U prikazu 2. sezone Monka u novinama New York Daily News izriče se želja da producenti vrate prvobitnu muziku.[10] Shalhoub je izrazio podršku novoj temi ističući da "njen taman i žalovit prizvuk... njena ironična i crnohumorna strana... u potpunosti odgovaraju tonu serije."[11] Newman je za nju 2004. dobio Emmyja u kategoriji za najbolju naslovnu muziku. Ova rasprava "provučena" je kroz jednu epizodu (G. Monk i TV-zvijezda) u kojoj glumac koji tumači detektiva u TV-seriji i još nekoliko likova spominju polemiku oko promjene naslovne muzike te serije, uključujući i Monkovu opsesivnu ljubiteljicu, Marci Maven (Sarah Silverman). Na kraju epizode Marci preklinje Monka da obeća da nikad neće promijeniti naslovnu muziku ako dobije svoju TV-seriju. Kad Monk pristane na obećanje (ali samo da bi se vratio u krevet), čuje se originalna muzika dok scena prelazi u odjavnu špicu.

Originalna muzika čuje se u epizodi G. Monk i kviz dok se Monk sa susjedom i puncem vozi u Los Angeles. Također se čuje u još nekoliko epizoda na prelazu iz zadnje scene u odjavnu špicu, nakon čega počinje instrumentalna verzija nove teme.

U epizodi G. Monk i reper gostujuća zvijezda Snoop Dogg izveo je hip-hop verziju naslovne muzike, a u istoj se formi pridružio Monku u sekvenci "Evo šta se desilo".

Newman je napisao i novu pjesmu za posljednju epizodu pod nazivom "When I'm Gone" ("Kad me više ne bude").

Netačnosti[uredi | uredi izvor]

Monka u seriji često spominju kao "bivšeg detektiva". U epizodi iz 8. sezone advokat Jaya Mohra naziva Monka tom titulom. U dodatku, Monk će se kasnije u istoj sezoni vratiti u policiju kao "detektiv prvog stepena" (G. Monk i policijska značka). Međutim, policija San Franciska jedinstvena je među policijama velikih američkih gradova po tome što ne koristi čin detektiva. Onim njihovim dužnosnicima koji istražuju zločine i obavljaju zadatke koje u drugim policijama obavljaju detektivi daje se čin inspektora. U Monku se čin inspektora nikad ne koristi, već čin detektiva.

Mladi Monk[uredi | uredi izvor]

Usa Network je 22. augusta 2009. premijerno na internetu prikazala seriju od 10 epizoda Mladi Monk. Serija prati braću Monk u njihovim srednjoškolskim danima, dajući pozadinsku priču o Adrianovim detektivskim vještinama i fobijama. Međutim, pošto njihovo srednjoškolsko doba pada u kasne 60-e i rane 70-e, gledaoci će vidjeti neke anahronizme: razni automobili viđeni u epizodama ne pripadaju tom periodu, a isto se odnosi i na odjeću koju nose.

Drugi mediji[uredi | uredi izvor]

Romani (pripovijetke)[uredi | uredi izvor]

Lee Goldberg napisao je nekoliko romana baziranih na seriji.[12] Pripovijedanje je u tzv. ja-formi, iz perspektive Monkove pomoćnice Natalie. Romani su većim dijelom vjerni seriji, s manjim nedosljednostima. Prvi roman, G. Monk ide kod vatrogasaca, bio je osnova za epizodu G. Monk ne vidi ništa, dok je 3. roman (G. Monk i plava gripa) korišten za epizodu G. Monk i policijska značka.

Naslov Autor ISBN Datum objavljivanja Napomene
G. Monk ide kod vatrogasaca Lee Goldberg 0-451-21729-2 3. 1. 2006. Kasnije adaptiran za epizodu G. Monk ne vidi ništa.
G. Monk ide na Havaje 0-451-21900-7 5. 7. 2006.
G. Monk i plava gripa 0-451-22013-7 2. 1. 2007. Adaptiran za epizodu G. Monk i policijska značka.
G. Monk i dvije pomoćnice 0-451-22097-8 3. 7. 2007. Sharonin povratak u ovom romanu u suprotnosti je s njenim povratkom u epizodi G. Monk i Sharona.
G. Monk u svemiru 0-451-22098-6 30. 10. 2007.
G. Monk ide u Njemačku 0-451-22099-4 1. 7. 2008. Ovaj roman napisan je prije, ali objavljen poslije emitiranja epizode G. Monk je u bijegu, tako da su događaji u njemu u suprotnosti s vremenskim slijedom u seriji. U predgovoru su spomenute neke nedosljednosti.
G. Monk je jadan 0-451-22515-5 2. 12. 2008. Postavka priče izvedena je iz scene iz epizode G. Monk i raznosač novina. Direktni je nastavak romana G. Monk ide u Njemačku.
G. Monk i korumpirani policajac 0-451-22698-4 7. 7. 2009.
G. Monk u nevolji 0-451-22905-3 1. 12. 2009.
G. Monk je očišćen 0-451-23009-4 6. 7. 2010.[13]
Mr. Monk na putu 0-451-23211-9 4. 1. 2011.

DVD izdanja[uredi | uredi izvor]

Universal Studios Home Entertainment izdao je prvih 6 sezona na DVD-u za regije 1 i 2, te još 7. i 8. sezonu za regiju 1. Prvih 6 sezona također je izdano za regiju 4. Epizode iz svih sezona dostupne su i na iTunesu. Sve sezone također su dostupne u HD formatu.[14] Treba napomenuti da su DVD-ovi sezona 1-3 za regiju 2 u formatu 4:3.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Osvojene nagrade[uredi | uredi izvor]

- Emmy:

 • Najbolji glavni glumac u humorističkoj seriji (Tony Shalhoub) (2003, 2005, 2006)
 • Najbolja naslovna muzika (Jeff Beal) (2003)
 • Najbolja naslovna muzika (Randy Newman) (2004)
 • Najbolji gostujući glumac u humorističkoj seriji (John Turturro) (2004)
 • Najbolji gostujući glumac u humorističkoj seriji (Stanley Tucci) (2007)

- Zlatni globus:

 • Najbolja izvedba glavnog glumca u televizijskoj seriji – mjuziklu ili humorističkoj (Tony Shalhoub) (2003)

- Nagrada udruženja filmskih i TV-glumaca (Screen Actors Guild):

 • Najbolja muška uloga u humorističkoj seriji (Tony Shalhoub) (2004, 2005)

Nominacije[uredi | uredi izvor]

Osim osvojenih nagrada, serija je imala još 26 nominacija za Emmy, 3 za Zlatni globus i jednu za nagradu Udruženja filmskih i TV-glumaca (od toga je sam Shalhoub imao sveukupno 19).

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

Sjedinjene Države[uredi | uredi izvor]

Od septembra 2008. emitiraju se reprize na više TV-stanica, najviše na podružnicama NBC-a i MyNetworkTV-a. Od januara 2010. USA Network emitirala je jutarnje reprize četvrtkom i petkom.

U svijetu[uredi | uredi izvor]

Država Naziv serije TV mreža/mreže Premijera
arapski svijet Monk MBC 4
Albanija RTSH
Argentina Studio Universal
Australija Network Ten (originalno)
i TV1 (reprize)
Austrija Monk ORF 1
Belgija VTM
i La Une (francuski)
Bosna i Hercegovina Monk FTV
Brazil Monk, um detetive diferente
(Monk, drugačiji detektiv)
Rede Record
Hallmark Channel
Universal Channel
Bugarska Монк (Monk) bTV
GTV (sada bTV Comedy)
Diema
Diema 2
3. 1. 2007.
19. 8. 2008.
22. 9. 2008.
14. 4. 2009.
Češka Můj přítel Monk
(Moj prijatelj Monk)
TV NOVA
Čile Studio Universal
Danska Monk (Canal+)/
Detektiv Monk (TV 2 Charlie/TV 2)
Canal+ (prvo prikazivanje), TV 2 Charlie (reprize), TV 2 (prvo prikazivanje na nacionalnoj televiziji)
Estonija Monk TV 3 6. 9. 2003.
Filipini Star World
Finska Monk Canal+, YLE TV1 11. 9. 2004.
Francuska Monk TF1, TV Breizh 22. 3. 2003.
Grčka Ντετέκτιβ Μονκ
(Detektiv Monk)
Star Channel, Universal Channel
Holandija Monk SBS6, NET5 & 13th Street 6. 12. 2007.
Hong Kong 神探阿蒙
(Detektiv Monk)
TVB (sezona 5) 18. 9. 2003.
Hrvatska Monk HRT
Indija STAR World
Irska RTÉ
Island Stöð 2
Italija Monk Rete 4
Joi
9. 6. 2005.
1. 5. 2008.
Izrael מונק Israel 10
i Hallmark
i Star World
Jamajka Monk Television Jamaica maj 2005.
Japan 名探偵モンク [Meitantei Monk]
(Veliki detektiv Monk)
NHK BS-2 30. 3. 2004.
Južna Koreja 탐정 몽크 [Tam Jeong Monk]
(Detektiv Monk)
KBS 2TV & Fox KBS: prikazuje jedino 3. sezonu
Južnoafrička Republika SABC 2
Kanada A-Channel, Citytv, TVA (francuski), Canal Mystère (francuski)
Kenija Kenya Television Network
Kipar Ντετέκτιβ Μόνκ
(Detektiv Monk)
CyBC 8. 10. 2006.
Kolumbija Monk Studio Universal
Litvanija Detektyvas Monkas (Detektiv Monk) TV6 6. 9. 2003.
Mađarska Monk – Flúgos nyomozó
(Monk – luckasti detektiv)
TV2
i Viasat3
Makedonija Kanal 5
Meksiko Monk 4tv, Studio Universal
Nepal Monk Star World
Norveška TV2 Zebra & Hallmark Channel 19. 2. 2008.
Novi Zeland Television 3 i SKY 1 (sada pod imenom "THE BOX")
Njemačka Monk RTL, TNT Serie 29. 6. 2004.
Pakistan Monk STAR World
Poljska Detektyw Monk
(Detektiv Monk)
TVN (free-tv premijera), TVN Siedem (free-tv reprize)
Canal+ (prvo prikazivanje), Canal+ Film (reprize)
Universal Channel (reprize)
11. 4. 2003.
Portugal TVI i FX
Rumunija Pro Cinema
Rusija Дефективный детектив
(Defektivni detektiv)
Channel One 2006, sezone 1–3
Детектив Монк
(Detektiv Monk)
Telekanal Zvezda
Sjedinjene Američke Države Monk USA Network (originalno)
Universal HD
razne TV-stanice
12. 7. 2002.
Slovačka Monk Markíza
Slovenija POP TV 8. 9. 2004.
Srbija Детектив Монк
("Detektiv Monk")/Монк
RTS / TV Avala
Španija Monk Calle 13 kablovska/satelitska
Canal 9 (valensijska oblast)
ETB2 (Baskija)
8TV (Katalonija)
TVG (Galicija)
TV Canaria (Kanarska ostrva)
Telemadrid (Madrid)
Šri Lanka STAR World
Švedska Canal+ Film 1 (prvo prikazivanje)
i Kanal 9 (reprize)
i Comedy Central Sweden (reprize)
8. 4. 2003.
Švicarska Monk SF zwei, 3+, RSI La 1 (bivši TSI 1), TSR 1, 4uTV
Tajland Star World
Tajvan Monk 神經妙探 Videoland — W Movie Channel 14. 7. 2004.
Turska Dizimax, TNT Turkey
Ujedinjeno Kraljevstvo BBC TWO (prvo prikazivanje), Quest (reprize, sezone 1-3), Hallmark Channel (reprize), ITV1 S7

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ http://blogs.wsj.com/speakeasy/2009/12/07/monk-finale-breaks-basic-cable-ratings-record
 2. ^ http://online.wsj.com/article/SB123136846299462337.html
 3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 8. 2009. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 7. 6. 2012. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 5. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 5. 2008. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 6. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 5. 2008. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 7. ^ http://www.imdb.com/title/tt0312172/locations)
 8. ^ http://www.eviltwinltd.com/Monk/fan4sure.htm#visit
 9. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 9. 2006. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 10. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 13. 3. 2005. Pristupljeno 13. 3. 2005.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 11. ^ http://www.eviltwinltd.com/Monk/Monk.html
 12. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 3. 2. 2011. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 13. ^ Amazon.com. "Mr. Monk is Cleaned Out". Pristupljeno 7. 3. 2010.
 14. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 15. 2. 2010. Pristupljeno 20. 5. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]