Zavičajni muzej u Travniku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zavičajni muzej u Travniku je osnovan 1950. godine u Travniku. Bogato naslijeđe preuzeto iz Travničke gimnazije, koje je u toku rada Muzeja uvećano novim nalazima i prikupljenim materijalom, uslovilo je da se Zavičajni muzej svrsta među najznačajnije ustanove ove vrste u Bosni i Hercegovini. Pored pomenutih gimnazijskih zbirki vremenom su se formirale i nove zbirke: Fototeka sa 4000 fotografija, Zbirka dokumenata novije historije, te fond umjetničkih slika, u kojem se vrijednošću i značajem ističe kolekcija slika, slamoreza i crteža Muhameda Kulenovića, krakovskog studenta i predratnog revolucionara koji je posljednjih godina stvarao u Travniku.

Zbirke[uredi | uredi izvor]

Etnološka zbirka je bogata raznovrsnim materijalom. Posebno se ističu primjerci stare gradske nošnje iz 19. vijeka, narodne nošnje iz travničkog kraja, te brojni i raznovrsni predmeti materijalne kulture naroda Bosne i Hercegovine. Muzej posjeduje bogatu zbirku sa lapidarijem, u kojoj je sakupljen materijal od prahistorije do turskog doba. Numizmatički fond sadrži 10.000 primjeraka novca različite provenijencije i iz različitih historijskih perioda. Za rad je osposobljena vrijedna biblioteka koja sadrži 5.500 jedinica i posjeduje dragocjene primjerke knjiga iz XVII, XVIII i XIX vijeka, kao i niz stručnih časopisa, radova i savremenih naslova.

1976. godine u zgradi Muzeja je otvorena stalna postavka Prirodoslovne zbirke, koja spada među najznačajnije u Bosni i Hercegovini. U pet sala su izloženi eksponati iz paleontologije, minerologije, petrografije i zoologije. Za formiranje ove zbirke posebne zasluge ima profesor travničke Nadbiskupske velike gimnazije i isusovac Erich von Brandis, prirodoslovac koji se predano bavio proučavanjem flore Bosne i Hercegovine.[1] Mnoge vrste do tada nepoznatih biljaka, koje je on otkrio, u nauci nose njegovo ime. Brandis je sakupio, determinisao i sistematski obradio raznovrsne primjerke biljnog svijeta u herbariji koji se danas čuva u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Zoološku zbirku je sakupio zahvaljujući poznanstvima sa mnogim ljudima nastanjenim u raznim krajevima svijeta. Tako su, naprimjer, u Gimnaziju dospjeli eksponati lava i tigra iz Bečkog muzeja u Schönbrunnu. Đaci su 1887. godine čestitali rođendan caru Franji Josifu, na čemu im se on toplo zahvalio i zamolio da im zauzvrat nešto pokloni. Odluka je pala na lava i tigra koji su fascinirali dječiju maštu, pa su uskoro u Gimnaziju doneseni preparirani primjerci ovih životinja.

U zoološkoj zbirci su izloženi vrijedni eksponati sa skoro svih kontinenata i iz mnogih okeana i mora, od kojih neki predstavljaju prave raritete, obzirom da su mnoge vrste danas u toj mjeri ugrožene da je do njih gotovo nemoguće doći.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lončartević, Vladimir (6. 9. 2017). "DRAŽI OD BEČKIH ČASTI BIO MU JE SIROMAŠNI NAROD BOSNE Erik Brandis – legendarni profesor i glasovit prirodoslovac". www.glas-koncila.hr (jezik: hrvatski). Glas Koncila. Pristupljeno 15. 3. 2020.