Aleksinac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Aleksinac
Алексинац
Grb općine Aleksinac  Алексинац
Map Serbia Blank .png
Red pog.svg
Aleksinac

Osnovne informacije
Država: Flag of Serbia.svg Srbija
Okrug: Nišava
Stanovništvo: 17.171 popis (2002)
Površina: 707 km²
Gustoća: 24 stanovnika na km²
Poštanski broj: 18 220
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Nenad Stanković
Web stranica:

Aleksinac (srp. Алексинац) je općina i grad u Srbiji, 30 kilometara sjeverno od Niša, a 200 kilometara južno od Beograda.

Pored Aleksinca prolazi autoput, kao i pruga Beograd-Niš. Ova saobraćajnica je dio autoputa E75, važne evropske trase koja povezuje Srednju Evropu sa Bliskom Istokom.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Broj stanovnika u općini je 57.749, a samo naselje Aleksinac broji oko 17.000 stanovnika (popis 2002.). Veliki broj stanovnika je u ostalim naseljenim mjestima u ovoj općini: Žitkovac, Moravac, Mozgovo, Tešica - ukupno 72 naselja. Područje općine pokriva 707 km2.

Poljoprivreda[uredi | uredi izvor]

Veliki dio ove općine je ravničarski, tako da je dominantna poljoprivredna proizvodnja. Uglavnom je zastupljena individualna i primarna proizvodnja. Ovo je posljedica propadanja velikog poljoprivrednog giganta PIK Aleksinac.

Od ostalih djelatnosti izražen je privatni sektor u području trgovine i usluga. Što se proizvodnje tiče, zastupljena je metaloprerađivačka djelatnost u maloj privredi (Komak M, Vabis, Start92, Tehnoelektro), a od većih preduzeća Slovenački Alpos, Frad u sastavu MPS grupe, EMPA (električni proizvodi).

Do 1989. godine, u Aleksincu se eksploatisao ugalj, ali je rudnik zatvoren nakon eksplozije u rudniku. U nesreći koja se dogodila 17. novembra 1989. godine poginula su 92 rudara[1].

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: