Ub

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija općine Ub u Srbiji

Ub je grad i središte istoimene općine u Kolubarskom okrugu u Srbiji. Općina Ub se prostire na 456,7 km2 sjeverozapadno od Šumadije, 55 km od Beograda. Obuhvata doline dvije rijeke Tamnave i Uba, kao i niske i blago brežuljkaste terene. U općini živi oko 32.000 stanovnika u 37 sela. Sam grad Ub ima oko 8.000 stanovnika.

Prve ljudske zajednice formirane na području današnje općine Ub, prema historijskim tragovima, i tragovima ljudske civilizacije, otkrivenim u današnjim naseljima Trlić, Kalinovac, Brgule i drugim, potiču još iz vremena Vinčanske kulture, dakle u periodu oko 5.000 godina prije nove ere. U naselju Čučuge i danas postoje tragovi iz bronzanog doba.

Prvi pomen hidronima "Tamnava" daje antički pisac Jordanes, nazivajući je Flumen niger, što je u kasnijoj slovenskoj translaciji proizišlo u Tamnava – crna rijeka. Najstariji poznati zapis u kome se pominje Ub jeste Ugovor u Tati iz maja 1426. godine, sklopljen između ugarskog kralja Žigmunda i despota Stefana Lazarevića.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: