Potencijalna energija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Potencijalna energija je podvrsta mehaničke energije. U mehaničku energiju još spada i kinetička energija. Kod potencijalne energije razlikujemo gravitacijsku i elastičnu potencijalnu energiju. Potencijalna energija ne može nastati i ne može nestati, nijednim čovjeku poznatim načinom, o čemu govori zakon o održanju energije. Energija samo mijenja svoje stanje i prelazi iz jednog oblika u drugi.

Gravitacijska potencijalna energija[uredi | uredi izvor]

Gravitacijska potencijalna energija je energija koju tijelo dobija promjenom položaja tj. udaljenosti od tla (podloge). Potencijalna energija zavisi od mase, te gravitacionog ubrzanja. Ako znamo da je oznaka za masu m, gravitaciono ubrzanje g, a za visinu h, onda lako možemo izvući formulu za izračunavanje gravitacijske potencijalne energije. Oznaka za gravitacijsku potencijalnu energiju je Ep. Znači, formula za izračunavanje gravitacijske potencijalne energije je . Ako je jedinica za masu m=1 kg (kilogram), a za visinu h=1 m (metar). Konstanta gravitacionog ubrzanja je . Poznavajući jedinice za ove tri veličine, možemo izvesti jedinicu za gravitacijsku potencijalnu energiju:

Elastična potencijalna energija[uredi | uredi izvor]

Elastična potencijalna energija je energija koju ima elastično tijelo kada ga se elastično deformira. Ako se elastično tijelo stegne ili rastegne i pri tome mu se promijeni dužina za x onda ono ima elastičnu potencijalnu energiju iznosa , gdje je k koeficijent elastičnosti tijela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]