Ubrzanje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Čć.png Ovom članku nedostaju afrikati (č, ć, đ, š, ž).
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Dinamika
p  r  u
Commons logo
Fizika portal
Odjeljak isključivo posvećen fizici

Definicija ubrzanja[uredi | uredi izvor]

Ubrzanje je količnik promjene brzine i vremena za koje to ubrzanje traje. To znači da ubrzanje dobijemo kada oduzmemo početnu brzinu tj. brzinu kojom se tijelo kretalo prije nego što je počelo ubrzavati, od brzine koju je tijelo dostiglo nakon ubrzanja i to podijelimo sa vremenom koje je trebalo tijelu da postigne drugu brzinu tj. koliko je trajalo ubrzanje. To možemo iskazati formulom (v-v0)/t, gdje je v brzina kojom se tijelo kretalo nakon ubrzanja, v0 brzina kojom se tijelo kretalo prije ubrzanja, a t vrijeme tokom kojeg je tijelo ubrzavalo. Najjednostavnije objašnjenje ubrzanja je da je ubrzanje postepeno povečavanje brzine i ubrzanje predstavlja za koliko se brzina tijela povečava svake sekunde. Pod pojmom ubrzanje se podrazumijeva ravnomjerno ubrzanje tj. da se svake sekunde za određen broj poveća brzina. Oznaka u fizici za ubrzanje je a(akceleracija), a jedinica metar po sekundi za sekundu tj. \frac{m}{s^2} Ubrzanje je vektorska veličina.

Brzina i pređeni put kod promjenjivog kretanja[uredi | uredi izvor]

Ako želimo izračunati brzinu u nekom trenutku ubrzanog kretanja, moramo znati koliko je vremena prošlo od kad se tijelo počelo kretati(t) i kolika mu je brzina bila prije početka ubrzanja(v0). Brzina u nekom trenutku ubrzanog kretanja se računa po sljedećoj formuli: v=a*t+v_0. Oznaka za pređeni put je s od grčke riječi spartium. Put promjenjivog kretanja bez početne brzine se računa po formuli s=\frac{a*t^2}{2}, dok se za rješavanje puta sa poznatom početnom brzinom koristi izraz s=v_0t+\frac{a*t^2}{2}

Jednoliko ubrzano pravolinijsko kretanje je ono kretanje u kojem se neko tjelo kreće pravolinijski sa nekom početnom brzinom v0 koja se jednako povećava u jednakim vremenskim intervalima.
Put (s) kod jednoliko ubrzanog pravolinijskog kretanja se preko početne brzine (v0) i ubrzanja (a), bez vremena (t), može napisati i ovako: s=\frac{v^2-v_0^2}{2a}
Iz ovoga proizilazi da je 2as=v^2-v_0^2 pa se brzina sa poznatom pocetnom brzinom v0 izracunava izrazom v^2=v_0^2+2as
Naravno, za v_0=0 vazit ce: v=a*t, s=\frac{a*t^2}{2} i v^2=2as

Jednoliko usporeno pravolinijsko kretanje je kretanje koje se odvija po odredjenom pravcu u nekom vremenu (t) sa nekom pocetnom brzinom (v0) koja se jednako smanjuje u jednakim vremenskim intervalima.
Brzina se kod jednoliko usporenog pravolinijskog kretanja sa poznatom vremenom racuna preko formule v=v_0-at dok se formula v^2=v_0^2-2as koristi za dobijanje brzine sa poznatim putem.
Vrijeme zaustavljanja tijela pod uticajem umjereno usporenog kretanja se moze naci formulom tz=\frac{v_0}{a} dok se put do zaustavljanja(Sz) rjesava formulom Sz=\frac{v_0^2}{2a}

Gravitaciono ubrzanje[uredi | uredi izvor]

Gravitaciono ubrzanje je ubrzanje koje tijelo dobija pri slobodnom padu (padu sa određene tačke, bez podsticaja bilo koje druge sile osim slie Zemljine teže. To ubrzanje iznosi približno 10 \frac{m}{s^2}, a ono zavisi od blizine određenog tijela od središta Zemlje. To zavisi od geografskog položaja i nadmorske visine. U Sarajevu je gravitaciono ubrzanje 9,81 \frac{m}{s^2}. Gravitaciono ubrzanje se označava slovom g, i pomoću njega izračunavamo težinu određenog tijela. G=m*g gjde je m masa tog tijela, a G težina.

II Newtonov zakon[uredi | uredi izvor]

II Newtonov zakon glasi: "Intenzitet sile koja pokreće tijelo jednak je proizvodu mase tijela i ubrzanja koje tijelo dobija djelovanjem te sile." tj. F=m*a, gdje je (F) sila koja pokreće tijelo i daje mu ubrzanje, (m) masa tog tijela i (a) ubrzanje koje tijelo dobija djelovanje te sile. Pošto je jedinica za silu 1 Njutn(N) - 1N=1\frac{kgm}{s^2}, a za masu 1 kg, dobijamo da je jedinica za ubrzanje 1 \frac{m}{s^2}.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: