Kadulja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Žalfija)
Idi na: navigacija, traži
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Kadulja ili Žalfija
Salvia officinalis
Salvia officinalis
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Potklasa Asteridae
Red Lamiales
Porodica Lamiaceae
Potporodica Nepetoideae
Rod Salvia
Vrste
Salvia officinalis (ljekovita kadulja)

Kadulja (lat. Salvia officinalis), nazvana također i žalfija, je biljka koja raste kao polugrm, iz porodice Lamiaceae.

Kadulja
Kadulja u cvatu
List kadulje
Uzgoj kadulje

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak korijen i drvenastu stabljiku. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i uglasta. Listovi su uski, eliptični, sitno naborani, sa dugom peteljkom. Veliki tamnoljubičasti cvjetovi skupljeni su u cvatove poput klasa, koji su sastavljeni od pršljenova. Cvijet je dvousnat, a čašica i vjenčić imaju žljezdaste dlake. Cvijeta od juna do avgusta. Sjeme sazrijeva u avgustu i septembru. Cvjetovi su hemafrodični, to jest sadrže i tučak i prašnike (muške i ženske organe potrebne za razmnožavanje). Kadulja voli sunce i ne uspijeva u sjenovitim predjelima. Ne podnosi mrazeve i izrazito niske temperature mogu da ubiju cijelu biljku. Ova zimzelena biljka, koja se koristi kao začin, ima i ljekovita svojstva. Potječe iz mediteranskih zemalja, a raširila se po cijeloj Evropi. Latinsko ime Salvia dolazi od latinske riječi salvare, što u prevodu znači spasti, spasavati ili izliječiti. Drugi dio latinskog imena, officinalis, prevodi se kao "ljekovit".

Hemijski sastojci[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Kadulja je zvanično priznata kao ljekovita biljka i uvrštena je nekoliko svjetskih farmakopeja.[1] Kadulja se koristi, suva ili sviježa, kao začin jelima u mnogim kuhinjama svijeta. Kadulja se dosta uzgaja zbog eteričnog ulja koje se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe. Medonosna je biljke i intenzivno se koristi u ispaši pčela. Zbog antibakterjskog i antivirusnog djelovanja, eterično ulje kadulje se koristi kao aktivna supstanca u proizvodnju parfema, zubnih pasti, šampona i sapuna kao i za tekučine koje se koriste za ispiranje usta. Gajena između kupusa i mrkve odbija nametnike te se koristi u organičom vrtlarstvu.
Nezvanična i mitska upotreba: Ljekovitost kadulje spoznali su još Stari Rimljani i antički Grci. Predpostavlja se da je kadulja bila jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamovanje u faraonskim grobnicama Egipta. Navodno, u srednjem vijeku spremao se ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.

Upotreba u medicini[uredi | uredi izvor]

U medicinske svrhe koristi se list kadulje koji u vrijeme cvijetanja sadrži najveću količinu kvalitetnih ljekovitih substanci. Osnovni ljekoviti sastojak lista kadulje je eterično ulje. Kadulja ulazi u sastav velikog broja lijekova, koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upalnih i infekcijskih procesa, zbog antiseptičkog djelovanja i mogučnosti podržavanja obnove sluzokože. Kadulja ima svojstvo smanjivanja lučenja iz znojnih žljezda te se sve do otkrića antibiotika, kao čaj, koristila protiv znojenja i protiv bolesti tuberkuloze. Čaj i drugi lijekovi načinjeni od kadulje upotrebljavaju se i za jačanje organizma. Čaj od kadulje[2] također pomaže kod raznih ifekcijskih upala. Biljka ima antispetička, karminativna, stimulativna, i spazmolitička svojstva.

Mogući su neželjeni efekti kod neprekidnog i dugotrajnog korištenja kadulje. Mogući simptomi su: uznemirenost, povraćanje, vrtoglavica, drhtavica, epileptički napadi, prijevremene kontrakcije tijekom trudnoće. Osobe sa epilepsijom trebaju izbjegavati kadulju.[3]

Primjena u narodnoj medicini[uredi | uredi izvor]

U narodnoj medicini kadulja se prije svega koristi kao dezinfekciono sredstvo usta. Preporučuje se ispiranje usta kod zubobolje, čireva i upale girla. Kadulja pomaže kod preobilnog lučenja pljuvačke te se preporučuje pacijentima sa Parkinsonovom bolesti. Koristi se i kod dojilja koje imaju problem preobilnog lučenja mlijeka. Ostale upotrebe u narodnoj medicini: preobilno znojenje, nervoza, depresija, sterilitet kod žena i menstrualni problemi.[4][5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pharamacopoeia Britanica (British Pharamacopoeia ISBN: 9780113229871)
  2. ^ Priprema čaja od kadulje
  3. ^ Salvia officinalis warnings
  4. ^ Sadik Sadiković, Narodno zdravlje, Svjetlost, Sarajevo, 1980
  5. ^ Salvia officinalis-Medicinal Uses

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]