Idi na sadržaj

Aida Redžepagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Aida Redžepagić (Zenica, 22. marta1986.) je bosanskohercegovačka fotografkinja i filantropkinja[1].

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1986 godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu je završila u Kaknju, a nakon toga je 2009. godine diplomirala na odsjeku za Engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U toku studija je radila kao novinarka i voditeljica u dječijoj redakciji na Hayat TV. Po završetku studija je radila kao prevoditeljica i predavačica na International University of Sarajevo.

Početkom 2012 napušta posao na fakultetu i do danas radi kao freelance fotografkinja.

Iza sebe na desetine grupnih kao i četiri samostalne izložbe fotografija[2][3], dobitnica je nekoliko nagrada fotografije među kojima su nagrada za Fotografiju godine BiH 2014 u kategoriji Grad na Balkan Photo Festivalu [4], drugo mjesto na Sarajevo Fotomaratonu, nekoliko zlatnih i srebrnih PSA medalja na internacionalnim takmičenjima, prvo mjesto na Rovinj foto festivalu (2020) u kategoriji Tijelo.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH).

Osnivačica je Studia 140[5]. Jedna je od istaknutih modnih i portretnih fotografkinja u BiH, surađivala je sa nekim od dizajnerskih, modnih i kozmetičkih brendova u uključujući Dinu Merlina, Edina Džeku, Senidah.

Njeno polje djelovanja također nerijetko zalazi i u dokumentarnu fotografiju, pa tako iza sebe ima dva velika dokumentarna projekta koja su rezultirala izložbama.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Akta.ba. "Uručene nagrade i priznanja DOBRO za filantropiju 2020". Akta.ba. Pristupljeno 9. 6. 2021.
  2. ^ [1]
  3. ^ "Aida Redžepagić, modna i portretna fotografkinja za BUKU: Fotografija je čista ljubav!". 6yka.com. Arhivirano s originala, 9. 6. 2021. Pristupljeno 9. 6. 2021.
  4. ^ "Predstavljamo pobjedinke Fotografije godine BiH 2014. – Aida Redžepagić". Sarajevski.ba. Pristupljeno 9. 6. 2021.
  5. ^ "MODAMO.zaviruje: U chic & minimalistički uređen sarajevski ured bh.fotografkinje". bonjour.ba (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 6. 2021.