Austro-ugarska nagodba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Historija Mađarske
Flag of Hungary.svg
Antička Mađarska
Panonija
Mađarska prije Mađara
Srednji vijek
Mađarsko kraljevstvo u Srednjem vijeku
Moderna Mađarska
Osmanska Mađarska
Kneževina Transilvanija
Kraljevina Mađarska
1700 do 1919
Revolucije 1848. u Mađarskoj
Austro-Ugarska
Mađarska sovjetska republika
Između dva svjetska rata
Drugi svjetski rat
Komunistička Mađarska
Narodna republika Mađarska
Mađarska revolucija 1956.
Moderna Mađarska
Mađarska
Ostale teme
Vojna historija Mađarske
Historija Židova u Mađarskoj
Historija muzike u Mađarskoj
Historija Transilvanije

Austro-ugarska nagodba (njem.: Ausgleich mađ.: kiegyezés) se odnosi na kompromis ili nagodbu iz februara 1867. godine, koja je ustanovila Dualnu monarhiju Austro-Ugarsku, koju su potpisali Franjo Josip i mađarska delegacija, predvođena Ferencom Deákom. Nagodbu su pratile brojne propale Ustavne promjene Habsburške monarhije. Po novom sporazumu, Mađari su postali dominantni u vladi Mađarske, te su dobili skoro ravnopravan status kao i austrijska vlada u Beču, dok zajednički vladar ima ovlasti za vojsku, flotu, vanjske poslove i slično.

Dualna Monarhija, napravljena na temelju Nagodbe, bila je, za ta vremena, vrlo dobro rješenje, ali opstala je samo 50 godina, sve dok se nije raspala porazom monarhije u Prvom svjetskom ratu 1918. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Austro-ugarska nagodba koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.