BOV-3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
BOV-3
Svojstva
Posada4
Dužina5,7 m
Širina2,53 m
Visina3,21 m
Težina9.4 t
Oklop i naoružanje
Oklop15 mm
Osnovno naoružanje3xPAT 20 mm M55
Pokretljivost
PogonDeutz F6L413
150 KS
Brzina na cesti93 km/h
Domet150 km

BOV-3 jugoslavenske proizvodnje namijenjen je za djelovanja po ciljevima u zračnom prostoru u uvjetima optičke vidljivosti, a efikasno se može koristiti i za djelovanja po neoklopljenim i lahko oklopljenim ciljevima na zemlji i vodenim površinama.

Opis[uredi | uredi izvor]

Vozilo BOV-3 naoružano je trocijevnim protivavionskim topom M55A4M1 kalibra 20 mm. Teoretska brzina gađanja topa je 1950 do 2250 metaka u minuti. Dozvoljena dužina rafala je 180 zrna po cijevi, uslijed čega se cijev zagrijava do 250 °C, pa je neophodna pauza od 5 do 10 minuta radi hlađenja[nedostaje referenca]. Početna brzina projektila je 850 m/s, a vrijeme leta do daljine 1000 m je 1,69 sekundi. Koristi se streljivo s trenutno - obilježavajućim, trenutno - zapaljivim - obilježavajućim i pancirno - zapaljivim zrnima. Efikasan domet za ciljeve u zraku je oko 1000 m po visini i 1500 m po daljini. Neoklopljeni ciljevi na zemlji gađaju se do 2000 m, a laka oklopna vozila uništavaju se na daljinama od 600 do 1000 m, u zavisnosti od debljine oklopa. Polje djelovanja po elevaciji je od -5° do +83°, a po pravcu je neograničeno. Za ciljanje se koristi optički nišan J171 koja omogućava praćenje ciljeva brzine od 0 do 350 m/s.

Oklopno vozilo BOV-3 ima konfiguraciju 4x4. Trup je izrađen varenjem ploča pancirnog čelika i pruža određen stepen zaštite od vatre pješadijskog naoružanja. Vozač i komandir smješteni su u prednjem dijelu oklopnog trupa, u sredini se nalazi kupola s naoružanjem i mijestima za dva člana posade, a pogonska grupa je smiještena u zadnji dio vozila.

Šestocilindrični dizelski motor Deutz F GL 413 razvija 111 kW pri 2650 okretaja u minuti. Mijenjač ima pet stepena prijenosa za kretanje napred i jedan za nazad. Pokretljivost izvan puteva poboljšana je ugradnjom sistema za centralnu regulaciju tlaka u pneumaticima. Maksimalna brzina kretanja po cesti je 94 km/h, a po suhoj zemlji 40–45 km/h. Vozilo nema amfibijske karakteristike. Jedna od mana automobila je nemogućnost savladavanja rovova širih od 0,65 m. Od ostale opreme BOV-3 ima sredstva veze, bacače dimnih kutija, grijač i IC reflektore za vožnju noću. Ugradnja sistema za NBH zaštitu nije predviđena.

Nedostatak savremenog sistema za upravljanje vatrom i mali domet topova 20 mm ograničavaju efikasnost sistema BOV-3 u djelovanjima protiv savremenih aviona i helikoptera.[1]

Modernizacija[uredi | uredi izvor]

Razvojni prototip digitalizovanog KIV 2019.

Iako BOV-3 potiče iz vrijemena SFR Jugoslavije i Hladnog rata u Srbiji se smatra za perspektivnim vozilom jer je odlučeno da se modernizuje. Planirano je da se postojeća borbeno-oklopna vozila (BOV-3) sa protivavionskim topom modernizuju i prenamene u komandno-izviđačka vozila (KIV). Prema projektu Vojnotehničkog instituta izrađen je prvi prototip 2017. godine.[2] Nakon ispitivanja, finalizacija je povjerena FAP-u iz Priboja, koji je "nultu seriju" isporučio 2020. godine.[3] Predviđene su četiri varijante KIV - komandno vozilo komandanta pješadijskog bataljona, komandno-izviđačko vozilo komandanta artiljerijskog diviziona, komandno-izviđačko vozilo komandira artiljerijske baterije i izviđačko vozilo komandira izviđačkog odeljenja.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]