Idi na sadržaj

Bugarska narodna banka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bugarska narodna banka
Българска народна банка
SjedišteSofija
Osnovana25. januar 1879.
Vlasništvo100% državno vlasništvo[1]
PredsjednikDimitar Radev
Centralna bankaBugarske
ValutaBugarski lev
ISO kod valuteBGN (ISO 4217)
Rezerve19.890 miliona USD[1]
Veb-sajtwww.bnb.bg

Bugarska narodna banka (bugarski: Българска народна банкаBNB) jest centralna banka Bugarske i od 1. januara 2007. članica Evropskog sistema centralnih banaka. Sjedište joj je u glavnom gradu Sofiji. Osnovana je 25. januar 1879. i 13. je najstarija centralna banka na svijetu. Od 2020. je također nacionalni nadležni organ Bugarske u okviru Evropske bankarske supervizije.[2]

Nezavisna je finansijska institucija odgovorna za izdavanje svih novčanica i kovanog novca u državi, nadziranje i regulisanje bankarskog sektora i održavanje deviznih rezervi države. BNB je i jedini vlasnik bugarske kovnice novca. Guverner nacionalne banke Bugarske je Dimitar Radev, a automatski je i član Generalne skupštine Evropske centralne banke. Banka ima ključnu ulogu u ekonomiji Bugarske.

Historija

[uredi | uredi izvor]

Dana 25. januara 1879. ruski carski komesar u Bugarskoj, knez Aleksandar Dondukov-Korsakov, usvojio je Povelju Bugarske nacionalne banke; 4. aprila iste godine imenovan je prvi guverner Bugarske nacionalne banke, a 23. maja banka je zvanično otvorena. Prva zvanična transakcija obavljena je 6. juna 1879. Zakon o kovanicama u Kneževini usvojen je 1880. i uvedena je bugarska nacionalna valuta, lev. U sljedećoj godini Bugarska je kovala svoje prve kovanice od 2, 5 i 10 stotinki.

Guverneri

[uredi | uredi izvor]

Izvor:[3]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b Weidner, Jan (2017). "The Organisation and Structure of Central Banks" (PDF). Katalog der Deutschen Nationalbibliothek.
  2. ^ "National supervisors". ECB Banking Supervision.
  3. ^ "Bulgarian National Bank Governors". www.bnb.bg.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]