Nacionalna banka Mađarske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalna banka Mađarske
Magyar Nemzeti Bank
SjedišteTrg slobode, Budimpešta, Mađarska
Osnovana24. juni 1924.
PredsjednikGyörgy Matolcsy - guverner
Centralna bankaMađarske
ValutaMađarska forinta
ISO kod valuteHUF (ISO 4217)
Rezerve44,8 milijarde američkih dolara (3. 12. 2014)[1]
Veb-sajtwww.mnb.hu/en
PrethodnicaKraljevska mađarska državna banka
Zgrada Nacionalne banke Mađarske, na Trgu slobode

Nacionalna banka Mađarske (mađ.: Magyar Nemzeti Bank - MNB) jest centralna banka Mađarske i dio evropskog sistema centralnih banaka (ESCB). Iako je članica Evropske unije, Mađarska nije unutar Eurozone pa se u Mađarskoj kao osnovno platežno koristi Mađarska forinta.

Nacionalna banka Mađarske osnovana je 1924. godine i nasljednica je Kraljevske mađarske državne banke, koja je 1. augusta 1946. uvela mađarsku forintu. Mađarska banka stavlja poseban naglasak na razvoj međunarodnih odnosa i učešće na stručnim forumima međunarodnih ekonomskih i finansijskih institucija i organizacija (EU, MMF, OECD, BIS).

Njen glavni cilj je stabilnost cijena, ali je odgovorna i za izdavanje nacionalne valute, mađarske forinte, kontrolu novca u opticaju, postavljanje osnovne kamatne stope Nacionalne banke, objavljivanje zvaničnih deviznih kurseva i upravljanje deviznim rezervama i rezervama zlata.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Guvernera Mađarske nacionalne banke imenuje predsjednik Mađarske na prijedlog premijera i to na šestogodišnji mandat. Najvažnije tijelo Banke nadležno za donošenje odluka je Monetarni savjet. Objekat Banke se nalazi na Trgu slobode.

Banka održava srednjoročni cilj inflacije od oko 3%. To je nešto više od opće prihvaćenog nivoa inflacije za stabilnost cijena u Evropi, a koristi se kako bi se omogućilo Mađarskoj da sustigne cijene koje vladaju u ostatku Evrope.[2] Mađarski Zakon o centralnoj banci navodi: Primarni cilj MNB-a je postizanje i održavanje stabilnosti cijena. Ne dovodeći u pitanje svoj primarni cilj, Banka će podržati ekonomsku politiku Vlade koristeći instrumente monetarne politike kojima raspolaže".

Historija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme Austro-Ugarske, Banka je bila centralna banka monarhije, ali je nakon Prvog svjetskog rata i raspada monarhije raspuštena i Banka i osnovana nova Kraljevska mađarska državna banka. Prva nezavisna mađarska centralna banka, Narodna banka Mađarske, počela je sa radom 24. juna 1924. godine.[3] Osnovana je na temelju mađarskog Zakona o centralnoj banci.

Zakon o Narodnoj banci Mađarske iz oktobra 1991. vratio je nezavisnost centralne banke. Članom LVII Zakona iz 2001. godine definisano je da je Mađarska vlada uz MNB kreator politike koji određuju režim deviznog kursa. Od 26. februara 2008. godine mađarska forinta je u plivajućem deviznom kursu u odnosu na euro.[3]

Mađarska je trebala da se pridruži eurozoni 2010. godine, što bi rezultiralo gubitkom kontrole nad monetarnom politikom, ali su lideri centralnih banaka kritikovali taj plan, naglasivši da će zahtjevi fiskalne štednje usporiti privredni rast.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The World Factbook — Central Intelligence Agency". Cia.gov. Arhivirano s originala, 28. 1. 2018. Pristupljeno 20. 5. 2019.
  2. ^ "EN". English.mnb.hu. Arhivirano s originala, 26. 9. 2007. Pristupljeno 20. 5. 2019.
  3. ^ a b "History". The Central Bank of Hungary. Arhivirano s originala, 9. 12. 2014. Pristupljeno 20. 5. 2019.
  4. ^ "Hungary Central Banker Urges Delay for Euro", Associated Press, 18 July 2006, pristupljeno 20. 5. 2019.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]