Nacionalna banka Austrije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalna banka Austrije
SjedišteBeč
Osnovana1. juni 1816.
PredsjednikEwald Nowotny
Centralna bankaAustrije
ValutaEuro
ISO kod valuteEUR (ISO 4217)
Veb-sajtoenb.at

Nacionalna banka Austrije (njemački: Oesterreichische Nationalbank (OeNB)) jest centralna banka Austrije i kao takva sastavni dio Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) i eurozone. Između ostalog, Nacionalna banka Austrije doprinosi donošenju odluka o monetarnoj i ekonomskoj politici u Austriji kao i unutar eurozone. U skladu sa Saveznim zakonom o nacionalnoj banci, OeNB je akcionarsko društvo. S obzirom na svoj status centralne banke, njen status se uređuje i nizom drugih posebnih odredbi, kako je propisano Zakonom o Nacionalnoj banci. Kapital banke OeNB iznosi 12 miliona eura a jedini akcionar je savezna vlada Austrije. Kao predstavnik savezne vlade, savezni ministar finansija ostvaruje prava akcionara u ime vlade.[1] Od maja 2010. godine kapital banke u potpunosti drži austrijska vlada. Prije toga, polovina kapitala nacionalne banke nalazila se u vlasništvu organizacija poslodavaca i zaposlenih kao i banaka i osiguravajućih korporacija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nacionalna banka Austrije osnovana je 1816. godine od strane Johann Philipp Stadiona, ministra finansija u vladi prvog cara Austrije Franje II. Osnivanju ove banke predhodio je period visoke devalvacije valute u Austriji, nakon ratnim vremena kada je papirnati novac izdala Habsburška država.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Organization - Oesterreichische Nationalbank (OeNB)". OeNB. Arhivirano s originala, 2. 7. 2017. Pristupljeno 9. 11. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]