Nacionalna banka Bjelorusije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalna banka Bjelorusije
Нацыянальны банк Рэспублікі Беларусь
SjedišteMinsk, Bjelorusija
Osnovana1992.[1]
PredsjednikPavel Kalaur
Centralna bankaBjelorusije
ValutaBjeloruska rublja
ISO kod valuteBYN (ISO 4217)
Veb-sajtwww.nbrb.by
Objekat Nacionalne banke Bjelorusije

Nacionalna banka Bjelorusije (bjeloruski: Нацыянальны банк Рэспублікі Беларусь) jest centralna banka Bjelorusije. Nalazi se u Minsku, glavnom gradu države. Osnovao ju je Sovjetski komitet Bjelorusije 1922. godine, pod nazivom "Bjeloruska republička banka". Ubrzo nakon osnivanja postala je dio sistema Državne banke SSSR-a. Iako je bila predmet reorganizacije iz 1959. i 1987. godine, u današnjem obliku banka je nastala usvajanjem zakona iz oblasti bankarstva nakon proglašenja nezavisnosti Bjelorusije od Sovjetskog Saveza.

Pravni okvir[uredi | uredi izvor]

Glavni ciljevi Nacionalne banke Bjelorusije su:

  • zaštita bjeloruske rublje i osiguranje njene stabilnosti, uključujući njenu kupovnu moć i stopu razmjene u odnosu na druge valute;
  • održavanje stabilnosti bankarskog sistema Bjelorusije;
  • obezbjeđivanje efikasnog, pouzdanog i sigurnog funkcionisanja platnog sistema.

Rad Banke reguliran je Kodeksom bankarskog poslovanja, koji je usvojen 25. oktobra 2000. godine. Članom 25. Zakona o bankama predviđa se da je jedna od glavnih funkcija Nacionalne banke osiguranje efikasnog, pouzdanog i sigurnog funkcionisanja međubankarskog sistema poravnanja i uređenje procedura za gotovinska i bezgotovinska poravnanja na teritoriji Belorusije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Waits, Douglas (8. 10. 2013). "National Bank of Belarus launches financial literacy campaign". Cistran Finance. Arhivirano s originala, 29. 10. 2013. Pristupljeno 25. 10. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]