Crni labudovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crni labudovi
Aktivna1992–1998
DržavaBosna i Hercegovina Republika Bosna i Hercegovina
VrstaSpecijalne snage
Glavno sjedišteKonjic, (Republika) Bosna i Hercegovina
MotoSelam ti je hadžija
Boje 
Bitke
Komandanti
Mehdin-Senad Hodžić[1]
Hase Tirić

Crni labudovi ("120. lahka brigada GŠ Armije R BiH Crni labudovi") bili su specijalna jedinica unutar Armije Republike Bosne i Hercegovine.[2] Bila je to jedinica Patriotske lige formirana 1992. godine u Sapni, pod 2. korpusom (kasnije u 1. korpusu) koja je eventualno brojala 800 ljudi. Imala je reputaciju za hrabrost na ratištu. Prvi komandant, Senad Mehdin Hodžić, bio je član Specijalne antiterorističke jedinice u Ministarstvu unutarnjih poslova SFRJ. Kada je preuzeo komandu nad Crnim labudovima, dobio je nadimak "Kapetan Labud". Kapetan Hajro Mešić je kasnije preuzeo komandujuću poziciju privremeno. Najuspješniji i najdugotrajniji komandant bio je brigadir Hase Tirić. Glavno područje djelovanja Crnih labudova bili su Konjic, Igman i Jablanica, a jedinica se borila i na ostalim ratištima u Bosni i Hercegovini, u zoni odgovornosti svih korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.[3] Učestvovala je u brojnim bitkama. U ratu u BiH imala je 79 poginulih te 414 teže i lakše ranjenih.[4]

Crni labudovi su nosili crne ili šumske maskirne uniforme (bosanskog, američkog, ili komercijalnog porijekla) sa oznakom jedinice na desnom rukavu i oznakom Armije Republike Bosne i Hercegovine na lijevom rukavu. Ipak, neki članovi su nosili oznaku Crnih labudova na lijevom rukavu, na jednom od džepova na prsima ili čak na prsluku. Također, civilna odjeća (majice kratkih rukava, patike, kape) bila je veoma česta. Nošen je čitav niz beretki, šalova, traka za glavu, crnih kapa, maskirnih kapa i civilnih kapa (kape za kamionete u crnoj ili crno-bijeloj boji bile su uobičajene). Zelene trake za glavu sa šehadetom ispisanim arapskim pismom mogle su se također vidjeti. US surplus M1 kacige u kompletu s ERDL uzorkom ili M81 U.S. Woodland kacige bile su također česte. Dosta boraca jedinice se borilo bez ikakve kacige. Prsluci su uglavnom bili iz ARBiH. Korišteni su i različiti tipovi civilnih ili vojnih crnih ili taktičkih prsluka. Ostala oprema je obično bila od bivše JNA, NATO-a ili komercijalnog porijekla.

Nasuprot uniformiranom i taktičkom izgledu poslijeratnog udruženja Crni labudovi, ratni Crni labudovi bili su jedinica koja je nabavljala uniforme i opremu svugdje gdje su je mogli pronaći, slično kao i ostatak bosanskih oružanih snaga.

Izbor naoružanja koje je jedinica koristila: Zastava M70, Heckler & Koch MP5, Heckler & Koch G3, FN FAL, AKM, FAMAS, Milkor MGL.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mehdin-Senad Hodžić
  2. ^ Documents.tips Arhivirano 16. 2. 2021. na Wayback Machine Armija BiH. Pripremili Nedžad Latić i Zehrudin Isaković. Hase Tirić: 'Crni labudovi su endemska vrsta, str. 57-60. NIPP Ljiljan. (pristupljeno 10. februara 2020.)
  3. ^ Nezavisni Kalesijski Portal Kalesijski “Crni labudovi“ – najsvjetliji primjeri borbe za odbranu domovine 15. juli 2018. (pristupljeno 10. februara 2020.)
  4. ^ Stav Hamze” i “Gazije” kod “Crnih labudova”, 8. april 2018. (pristupljeno 10. februara 2020.)