Diego Rivera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Diego Rivera
Frida Kahlo Diego Rivera 1932.jpg
Frida Kahlo i Diego Rivera
Rođenje (1886-12-08) 8. decembar 1886.
Guanajuato, Meksiko
Smrt 24. novembar 1957(1957-11-24) (70 god.)
Ciudad de México, Meksiko

Diego Rivera (puno ime: Diego Maria de la Concepcion Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodriguez) bio je meksički slikar, komunist, revolucionar, sklon alkoholu i ženama, ali i jedan od najvećih umjetnika 20. vijeka.

1892. godine s porodicom se preselio u Ciudad de México. Studirao je na akademiji u San Calosu. Bavio se oslikavanjem zidova. Ženio se više puta, a jedna od njegovih žena bila je i Frida Kahlo (meksička slikarica kubistica, realistica i nadrealistica). Cijeli je život bio odani revolucionar. Održavao je govore na sastancima meksičkh komunističkih partija. Oslikavao je i zid u Rockefellerovom centru. Slika je uništena zbog toga što je na njoj bio Lenjin i ostali komunisti. Ugostio je Lava Trockog, koji je tada bio u životnoj opasnosti. Rivera je umro 24. novembra 1957. u glavnom gradu Meksika.