Dinko Šakić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dinko Šakić
Rođenje

8. septembar 1921.

Imotski, Kraljevina Jugoslavija
Smrt

20. juli 2008.

Zagreb, Hrvatska

Dinko Šakić bio je pripadnik ustaškog pokreta, oficir Ustaške odbrane, pomoćnik zapovjednika koncentracionog logora Stara Gradiška, zapovjednik koncentracionog logora Jasenovac i osuđeni ratni zločinac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Karijera u NDH[uredi | uredi izvor]

Šakić je bio zapovjednik logora u Staroj Gradiški do 1942. godine, nakon čega zamjenjuje dotadašnjeg zapovjednika logora Jasenovac, Miroslava Filipovića. Zbog povezanosti sa Luburićem, preko ženidbe sa njegovom polustestrom Nadom Luburić, Šakić zauzima značajna mjesta u ustaškoj hijerarhiji. Propašću NDH, bježi u Argentinu, gdje boravi usve do 1956. godine kad se seli u Španiju. Kasnije se ponovo vraća u Argentinu, gdje dajući intervju 1998. godine za jedan argentinski televizijski kanal, pada u oči izraelskom historičaru Efraimu Zuroffu, koji preko Centra Simon Wisenthal, zahtijeva isporučenje i suđenje u Hrvatskoj

Suđenje[uredi | uredi izvor]

Hrvatskoj je isporučen iste godine i u oktobru 1999. godine osuđen na 20 godina zatvora za zločine progona i mučenja Srba, Židova, Roma i protivnika režima NDH u koncentracionom logoru Jasenovac. Također je osuđen za ubistvo četiri logoraša i za naredbu za vješanje 22 logoraša. Umro je od bolesti 2008. godine u zagrebačkoj bolnici.

Reference[uredi | uredi izvor]