Ademaga Mešić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ademaga Mešić
Ademaga Mešić.jpg
Rođenje (1868-03-25) 25. mart 1868.
Tešanj, Osmanlijsko carstvo
Smrt 5. juli 1945(1945-07-05) (77 god.)
Stara Gradiška, FNR Jugoslavija
Zanimanje političar, pisac

Ademaga Mešić (1861-1945) rođen je u Tešnju, bio je pisac i političar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Izdanak je ugledne trgovačke porodice. Pripadao je krugu napredne bošnjačke inteligencije i izražavao je cijeli život interese onog dijela bošnjačkog društva koje je prihvatalo i podržavalo tekovine modernog doba. Bio je najveći bošnjački vakif[potreban citat] u kulturi prve polovine 20. vijeka, jer je svoje bogatstvo nesebično stavio u funkciju prosvjećivanja Bošnjaka. Bio je član MNS, JMO, MO HSS i ustaškog pokreta.

U bošnjačkoj kulturi pojavljuje se kao vlasnik listova Behar, Ogledalo i Muslimanska svijest, te značajni pomagatelj društava Gajreta i Narodne uzdanice. Bio je većinski vlasnik Islamske štamparije, osnivač prve bošnjačke banke te mnogobrojnih zadružnih saveza, predsjednik Muslimanske napredne stranke, član Bosanskog sabora, a u toku Drugog svjetskog rata doglavnik ustaškog vođe Ante Pavelića.

Suđenje[uredi | uredi izvor]

6. maja 1945. godine napušta Zagreb, zajedno s članovima Vlade NDH i drugim dužnosnicima, te odlazi u Austriju. Britanski vojnici ga hapse 17. maja 1945. godine i zatvaraju u logoru Spittalu an der Drau a 18. maja je u Sankt Jakobu im Rosentalu izručen jugoslavenskim vlastima. [1] Od Vojnog suda JNA u Zagrebu optužen je za "veleizdaju i ratni zločin" na osnovu "Uredbe o vojnim sudovima" iz 1944. godine.[2]

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Carevićev grob, drama, (poslije preuređena u Ismet i Almera);
  • Namet na vilajet, brošura, 1917.;
  • Ademaga Mešić, Moj odgovor bezimenim klevetnicima i drugi tekstovi, Tešanj, 1998. (priredio Amir Brka);

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.