Aćif Hadžiahmetović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Aqif Blyta viti 1945.jpg

Aćif Hadžiahmetović, (poznat kao i Aćif efendija Hadžiahmetović) (rođen je 1887. u Novom Pazaru od oca Emina i majke Jalduze, javno strijeljan 21. januara 1945. u Novom Pazaru), je sandžački političar između dva svjetska rata. Aktivno je učestvovao u vojnim operacijama oko Novog Pazara u borbama protiv četnika i jedinica NOVJ. Otac mu se doselio u Novi Pazar iz sela Đakovice. Aćif je imao dvije sestre. Završio je nižu gimnaziju u Novom Pazaru, a zatim tursku Vojnu akademiju u Bitolju, na kojoj je studirao i turski predsjednik Mustafa Kemal Atatürk. Kao saradnika okupatora i nacistu zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu, tokom kog je odlikovan Željeznim križom II. reda Trećeg rajha, osuđen je na smrt i streljan.

Po završetku akademije stiče čin kapetana. U Kraljevini Jugoslaviji, Hadžiahmetović postaje jedan od inicijatora za formiranje bošnjačko-muslimanske stranke Džemijet-el-islam. Ova stranka je okupljala Bošnjake i Albance - muslimane iz Sandžaka, Kosova i Makedonije. Pošto nije htjela da se potčini diktaturi kralja Aleksandra i Nikole Pašića, Džematu je 1924. godine zabranjen rad. Njegova ličnost se na području Sandžaka poznata zbog angažovanja u zaustavljanju iseljavanja muslimanskog stanovništva iz Sandžaka u Tursku. Aćif Hadžiahmetović je javno strijeljan od strane partizana 21. januara 1945.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine kod Višeg suda Srbije pokrenulo postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića koji se u Srbiji zvanično vodi kao narodni neprijatelj i taj sudski postupak još nije okončan.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]