Dlakavost lica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muškarac sa potpunom bradom

Dlakavost lica uključuje dlake lilicu, obično na bradi, obrazima i regiji gornje usne. To je uobičajena sekundarna spolna oznaka muškaraca. Muškarci obično počinju razvijati dlake na licu u kasnijim fazama puberteta ili adolescencije, sa oko petnaest godina, a većina završava s razvijanjem pune odrasle brade tek oko osamnaeste ili kasnije.[1] Međutim, mogu se dogoditi velike varijacije, jer je poznato da i dječaci od jedanaest godina često imaju dlake na licu.[2]Žene također ponekadimaju dlake na licu, posebno nakon menopauze, mada tipski znatno manje od muškaraca. Muškarci mogu imati dlaku na licu u kao punu bradu, brkove, kozju bradicu ili zaliske; mnogi drugi u potpunosti briju dlake na licu i to se naziva "glatko obrijanim". Izraz "brkovi", kada se koristi za ljudsku dlaku na licu, kojiu označava dlake na bradi i obrazima.[3]

Kod adolescentnih muškaraca[uredi | uredi izvor]

Abraham Lincoln navodno je pustio bradu na preporuku jedanaestogodišnjakinje Grace Bedell.[4]

Brkovi i brada čine vlastitu fazu u razvoju dlaka na licu kod adolescentnih muškaraca.[5] Dlake na muškarcima ne pojavljuju se uvijek određenim redoslijedom tokom puberteta i razlikuju se među pojedincima, ali mogu slijediti ovaj redoslijed:

 • Tokom puberteta, prva dlaka na licu koja se pojavi obično raste na uglovima gornje usne (11-15 godina).
 • Zatim se širi, formirajući brkove na cijeloj gornjoj usni (16-17 godina).
 • Nakon toga. slijedi pojava dlaka na gornjem dijelu obraza i području ispod donje usne (16-18 godina).
 • Na kraju se širi na bokove i donju granicu brade i ostatak donjeg dijela lica, formirajući punu bradu (17–21 godina.[6]
 • Iako se ovaj redoslijed često viđa, on može varirati u velikoj mjeri, s tim da neke dlake na licu počinju od brade pa sve više do zaliska.
 • Kao i kod većine ljudskih bioloških procesa, ovaj se specifični poredak može razlikovati među pojedincima, ovisno o nečijem genetičkom nasljeđu ili okolini.

.

Vojna[uredi | uredi izvor]

Ovisno o razdobljima i zemljama, dlake na licu bile su zabranjene u vojsci ili, naprotiv, bile sastavni dio uniformiranja.

U religijama[uredi | uredi izvor]

Zabilježeno je da su mnoge religijske muške figure imale dlake na licu; naprimjer, brojni proroci spomenuti u abrahamskim religijama (židovstvo, kršćanstvo i islam) znali su puštati brade. Druge religije, poput sikizma, zahtijevaju rastuće brade. Amiški muškarci redovno puštaju bradu nakon braka, ali nastavljaju brijati brkove, kako bi izbjegli povijesne asocijacije na vojnu dlakavost na licu zbog svojih pacifističkih uvjerenja.

Kod žena[uredi | uredi izvor]

Žene obično imaju malo dlaka na licu, osim obrva i vunaste dlake koja pokriva veći dio tijela. Međutim, u nekim slučajevima žene imaju primjetan rast dlaka na licu, najčešće nakon menopauze. Prekomjerna dlakavost (posebno facijalno) poznata je kao hirzutizam i obično je pokazatelj atipskih hormonskih varijacija. Mnoge žene depiliraju dlake na licu koje se pojave, jer su uočljia socijalna stigma povezana s dlakama na licu žena, a kao nakazne i u cirkusima su u prošlosti prikazivali bradate žene. Mnoge žene globalno odluče potpuno ukloniti dlake sa lica pomoću elektrolize (trajno) ili laserskim uklanjanjem (polutrajno).

Stilovi uređivanja dlaka na licu[uredi | uredi izvor]

Kod velikih majmuna[uredi | uredi izvor]

Veliki majmuni poput mužjaka orangutana imaju i dlake na licu. Kod običnih čimpanzi i bonoboa, dlake na licu i tijelu postaju rjeđe u odrasloj dobi, zbog procesa starenja, što je u potpunoj suprotnosti s ljudima, čija dlaka na licu i tijelu postaje jača. Budući da dojenčad velikih majmuna ima gušću dlaku na licu (kao i na tijelu) od svojih starijih jedinki, ona nije androgena, već je dio kompleksa krzna. Čini se da su osjetljivost na androgene ljudi stekli na genu KRT37 i to relativno nedavno. Primati poput bradatog cara tamarina imaju, kako izgledaju, brkove.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Stages of Puberty: A Guide for Girls and Boys". Healthline (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 5. 2020.
 2. ^ Massa, Guy; Gillis, Philippe; Schwartz, Marianne (2011). "Premature Moustache As Presenting Symptom of Nonclassic Congenital Adrenal Hyperplasia due to 2 Uncommon Mutations of the CYP21A2 Gene". Case Reports in Genetics (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 5. 2020.
 3. ^ "whiskers". Pristupljeno 11. 3. 2017.
 4. ^ "Abraham Lincoln's Letter to Grace Bedell". www.abrahamlincolnonline.org. Pristupljeno 5. 10. 2016.
 5. ^ "Adolescent Reproductive Health" (PDF). UNESCO Regional Training Seminar on Guidance and Counselling. 1. 6. 2002.
 6. ^ "Puberty -- Changes for Males". pamf.org. Pristupljeno 20. 2. 2009.

Dopunska literatuta[uredi | uredi izvor]

 • Jack Passion, The Facial Hair Handbook, Jack Passion, LLC; First edition (May 19, 2009). ISBN 978-0-87975-551-5.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]