Epizodni likovi u "CSI: Miamiju"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Glavni članak: CSI: Miami
 • Dr. Tom Loman (Christian Clemenson) (sezona 8-danas) trenutni je patolog koji je zamijenio Taru Price. Unatoč jezivoj prirodi njegovog posla, on je istinski uzbuđen zbog njega. Čak je iskoristio priliku da održi predavanje studentima medicine izvršivši obdukciju na lešu doniranom za nauku, za koji se poslije ispostavilo da je jedna od žrtava višestrukih ubistava koja je istraživao CSI-tim.
 • Julia Winston (rođena Eberly) (Elizabeth Berkley) (sezona 6–danas) bivša je Horatiova djevojka iz perioda kad je on radio tajno i Kyleova majka. Prvi se put pojavila tokom istrage ubistva njenog tadašnjeg bogatog muža; nakon smrti Clava Cruza, neko je vrijeme bila u "funkciji" kriminalnog lika u seriji, ali se kasnije pokazalo da ju je na neke zle postupke prisilio psihotični bivši ljubavnik Ron Saris. Ron i Julia vjenčali su se u finalu 6. sezone (Going Ballistic), nedugo prije Horatiovog "ubistva" (Julia je ispočetka bila među glavnim osumnjičenim za tu "smrt"). Tokom vremena se pokazalo da je Julia prilično komplicirana i tajanstvena žena. U epizodi Bombshell iz 7. sezone otkriveno je da pati od bipolarnog poremećaja, ali je bila prestala uzimati lijekove, na Ronovo insistiranje. Poslana je u psihijatrijsku ustanovu nakon što je umalo izvršila samoubistvo krajem 7. sezone i otada se nije pojavila.
 • Kyle Harmon (Evan Ellingson) - Horatiov i Julijin sin.
  Glavni članak: Kyle Harmon
Maxine Valera
 • Maxine Valera (Boti Ann Bliss) (sezona 2-danas) radi u DNK-laboratoriju. Nakratko je bila suspendirana u 3. sezoni zbog tehničkih grešaka, ali je vraćena na posao u 4. sezoni. Ima nesretnu naviku da u radu s dokazima ide kraćim putem, zbog čega je i zaradila spomenutu suspenziju i navukla na sebe sumnju kad je laboratorij bio pod istragom FBI-a (epizoda One of Our Own). Nakratko je izlazila s Natalijinim bivšim mužem Nickom Townsendom i kad Nick bude ubijen, Valera misli da je Natalia ubica; za ovu pretpostavku pokazalo se da je netačna. Jake Berkeley (koji je vodio slučaj) mislio je da su njih obje krive za ubistvo, unatoč činjenici da je Nick pretučen do smrti (zbog nedostatka fizičke snage Natalia i Valera trebale su već biti oslobođene sumnje). Ipak, skinute su s liste sumnjivaca kad se otkrilo da je Nickova smrt povezana sa slučajem Lauren Sloan i njenog muža Jeffa Murdocka. Jeff je ubio Nicka kako bi supruzi vratio naušnicu koju je Nick ukrao s mjesta zločina (Nick je radio za firmu koja čisti mjesta zločina nakon završetka uviđaja), a koja ju je direktno povezivala s drugim ubistvom.
 • Ron Saris (Kim Coates) (sezona 6-) Julijin je momak i kasniji (bivši) muž, kojeg je Horatio osumnjičio za trgovinu ilegalnim mecima. Oženio se Julijom u finalu 6. sezone, ali ga je Julija na početku 7. sezone prevarila zbog Horatia kad je namjeravao pobjeći brodom iz SAD-a. Kad se Horatio (za koga je smatrao da je mrtav) pojavi kod broda, Saris otvara vatru na njega i pokušava pobjeći. Međutim, Horatio pogađa spremnik s gorivom i brod eksplodira, ali Sarisovo tijelo nikad nije nađeno. U epizodi Chip/Tuck otkrilo se da je preživio i da je imao operaciju na lijevoj strani lica koja je jako opečena u eksploziji. Postao je povjerljivi doušnik policije Miamija, što mu je osiguralo da ga Horatio ni bilo ko drugi ne može uhapsiti zbog bilo kojeg zločina (jer doušnici dobiju imunitet), što je i bila Sarisova namjera.
 • Michael Travers (Christopher Redman) (sezona 7-danas) analitičar je raznih vrsta dokaza u tragovima, inače Englez. Ima znanje o utrkama konja, što se pokazalo korisnim u jednom slučaju (epizoda And They're Offed). Voli njuškati šta se dešava u slučaju i pokazuje da mu je stalo do članova CSI-tima.
 • Dave Benton (Wes Ramsey) (sezona 7-danas) tehničar je za audio-vizuelne dokaze koji je više nalik na neku rock-zvijezdu.
 • Jake Berkeley (Johnny Whitworth) (sezona 5-danas) detektiv je koji radi na tajnim operacijama za Odjel za narkotike. Polovinom 5. sezone prešao je u Odjel za ubistva (epizoda Internal Affairs). On i Calleigh bili su u ljubavnoj vezi dok su pohađali policijsku akademiju. Na kraju 5. i u dijelu 6. sezone obnovili su tu vezu, ali su novi propisi policije o zbližavanju radnih kolega i Stetlerov pritisak natjerali Jakea da je prekine. Vratio se na dužnost tajnog operativca u epizodi Meltdown (8. sezona), prateći bandu kradljivaca dijamanata.
 • Raymond Caine Jr. (Alex Buck, Hayden Tank i Carter Jenkins) (sezona 1–danas) - Horatiov nećak, sin njegovog brata Raymonda Sr.-a i Yeline Salas. Prvi se put pojavio u epizodi Grave Young Men, kad Horatio saznaje da Ray Jr. upada u školske tuče. Ray Jr. govori Horatiu da se tuče zato što njegovog oca nazivaju "pokvarenim policajcem", na što Horatio odgovara: "Znaš da to nije istina". U epizodi Hell Night jedan beskućnik umire od srčanog udara nakon što je pogođen iz puške za paintball i Ray Jr. postaje glavni osumnjičeni. Međutim, oslobođen je sumnje kad se pronađe snimka na kojoj se vidi da Ray Jr. govori "pucaču" da prestane. Vidimo ga ponovo na kraju epizode Nothing to Lose, u kojoj donira koštanu srž kako bi se spasio život Madison Keaton, koja je u zadnjem stadiju bolesti. Tada Yelina saznaje da je Madison zapravo Raymondova vanbračna kćerka, a ne Horatiova, kako je mislila. Nakratko ga ponovo vidimo u epizodi Whacked, kad Horatio odlazi kod Yeline. Kad stigne u kuću, nalazi Stetlera koji se upravo sprema otići. Nedugo nakon toga Ray Jr. izražava ozlojeđenost prema Stetleru. Opet se pojavljuje u finalu 3. sezone (10-7) kad ga otmu ljudi koji žele da njegov otac iziđe iz skrovišta. Oni se kasnije ipak sastaju i odlaze u Brazil. Na početku 5. sezone (Rio) otkriva se da je vođa bande Mala Noche Antonio Riaz pokušao uvući Raya Jr.-a u trgovinu drogom. Horatio ubija Riaza, ali Riaz je prije ipak ubio Raya Sr.-a. Ray Jr. nije se pojavio od 5. sezone, ali pretpostavlja se da se vratio s Yelinom u Miami.

Bivši epizodni likovi[uredi | uredi izvor]

 • Erica Sykes (Amy Laughlin) (sezone 3–5) agresivna je i ambiciozna mlada reporterka TV-kuće WFOR-TV (CBS-ov ogranak u Miamiju). Neke njene postupke CSI-tim smatrao je ludima i općenito je smatraju iritantnom, naročito Ryan. Imala je Ryana "na meti" i čak ga je snimala iz blizine, zbog čega je bio iznerviran, ali na kraju CSI-tim koristi njene snimke da pronađe osumnjičenog (epizoda From the Grave). U Free Fall Ryan ju je upozorio da se kloni dvojice bivših zatvorenika nakon što je posumnjao da su mete za ubistvo. Nije ga poslušala i kasnije je ranjena. Ipak, upravo je ona otkrila Ryanu da postoji "krtica" u timu (to se vidi u posebnoj, proširenoj sceni koja je bila dostupna na CBS-ovoj web-stranici nakon emitiranja epizode Urban Hellraisers). Također je pomogla Ryanu u slučaju nezakonitog poslovanja sa zemljištem, u kojem su vlasti izbacivale ljude iz domova prije nego što bi tu zemlju predale privatnom građevinskom poduzetniku (Death Eminent). Ipak, u kasnijoj epizodi Erica dovodi u opasnost život Natalijine sestre Anye, objavivši u direktnom javljanju da je Anya jedna od žrtava otmice (Darkroom). Implicirano je da je Natalia bila ljubomorna zbog Ryanove i Erikine "bliskosti".
 • Rebecca Nevins (Christina Chang) (sezone 3, 6, 8) zamjenica je floridskog tužioca. Nakratko je bila u vezi sa Horatiom, ali ju je on prekinuo kad je saznao da se nagodila s kriminalcem koji je osumnjičen za ubistvo policajca, seriju pljački i vezu s maloljetnicom koja je učestvovala u njegovim zločinima. Nije se više pojavila sve do 6. sezone (epizode Inside Out i Chain Reaction) u kojima je bila tužilac na 2 Kyleova slučaja, stvarajući još veći jaz između nje i Horatia. U epizodi L.A. govori Horatiu da (ona) mora odbaciti dokaz koji je našao Cardoza jer je on već imao posla s dotičnim osumnjičenikom na svom prethodnom radnom mjestu u Los Angelesu. Kako bi pomogla Horatiu da očisti Cardozino ime, Rebecca šalje Delka (koji je nakon privremenog odlaska iz tima radio kao forenzički ekspert u tužilaštvu) sa Horatiom da nađu dokaz koji nedostaje iz tog prethodnog slučaja. Poginula je u epizodi Time Bomb u eksploziji bombe koja je bila namijenjena Delku, s kim se trebala sastati (provodili su unutrašnju istragu nad laboratorijem nakon krađe dijamanata iz ormarića s dokazima).
 • Rick Stetler (David Lee Smith) (sezone 2–8) bivši je narednik u Unutrašnjoj kontroli, osramoćeni bivši poručnik u Specijalnoj jedinici i stalni Horatiov suparnik i progonitelj. Bio je u kratkoj vezi s Yelinom, ali ga je ona na kraju napustila kad je saznala da joj je muž još uvijek živ i otišla s njim u Brazil u finalu 3. sezone. Njegovi oštri osjećaji prema Horatiu imaju korijen u gorčini zbog toga što je Horatio promoviran u poručnika umjesto njega - Stetler je vjerovao da je Horatio možda učinio neke "posebne usluge" kako bi bio promoviran. Horatio je sumnjao da se tokom veze s Yelinom Stetler ponašao nasilnički, što je bilo očito kad se Yelina jednog dana pojavila na poslu s modricom ispod oka (epizoda Crime Wave). Stetler je kasnije upozorio Horatia da obustavi istragu protiv korumpiranog gradskog zvaničnika govoreći mu da ga ne može zaštititi ako nastavi s istragom, na što mu Horatio odgovori: "Baš kao u stara vremena" (A Grizzly Murder). Iako Stetler često proganja Horatia, ipak je znao biti saosjećajan i čak od pomoći kad je znao da su Horatio i laboratorij bili pod udarom istinskih kriminalaca. Kad Horatia uhapse zbog ubistva Antonija Riaza, Stetler mu govori da se pokuša boriti protiv izručenja brazilskim vlastima. Početkom 8. sezone Stetler je promoviran u poručnika i postavljen za šefa Specijalne jedinice (Hostile Takeover). Ponovo se pojavljuje krajem sezone (Meltdown) kad napada Ryana i Simmonsa zbog petljanja s dokazima, prije nego što mu se Horatio suprotstavi. Dvije epizode poslije (Time Bomb) otkriva se da je lično Stetler ukrao dijamante i pokušao to podvaliti Ryanu. Također je otkriveno da je već 2 godine krao zaplijenjene automobile iz policijskog skladišta. Stetler je bio taj pokvareni policajac zbog kojeg je smrtno stradala Rebecca Nevins, iako je planirao da žrtva bude Delko. Trenutno čeka suđenje zbog svih ovih optužbi, uključujući ubistvo prvog stepena (s predumišljajem).
 • Peter Elliott (Michael B. Silver) (sezone 2–5) agent je Tajne službe, tj. njenog odjela za finansijske zločine. Bio je očigledno zaljubljen u Calleigh, a i ona je bila zainteresirana, ali je odustala nakon što ga je odvela u bolnicu (jer je bio ranjen), saznavši tu da je već zaručen s drugom ženom. Na kraju sezone otkrilo se da je upravo njegova zaručnica, Monica West (vidi ispod), bila ta koja je (verbalno) napadala krim-laboratoriju i ukrala novac zaplijenjen od trgovaca drogom, uzrokovavši time da FBI sprovede istragu, nadajući se da će joj diskreditiranje krim-laboratorija donijeti političke poene. Elliott, koji je bio ozvučen, naveo ju je da prizna i ona biva uhapšena (epizoda One of Our Own).
 • Tyler Jenson (Brian Poth) (sezone 1–3) bio je tehničar za audio-vizuelne i multimedijalne dokaze.
 • John Hagen (Holt McCallany) (sezone 1–3) bio je detektiv u Odjelu za ubistva koji je imao emocionalne i psihološke probleme. Bio je partner Horatiovog brata Raymonda prije njegove lažirane smrti. Jednom je rekao Calleigh da ne može podnijeti da ga podsjećaju da je bio partner pokvarenog policajca. S njom je imao i kratku vezu u 2. sezoni. Dok je krišom uzimao jedan dokaz s mjesta zločina, uspaničio se kad je Calleigh došla da fotografira to mjesto; prišuljao joj se s leđa i prislonio joj pištolj na glavu. Iako joj nije mislio nauditi, to mu je dozvolilo da pobjegne (ona tad nije znala da je to bio Hagen). U finalu 3. sezone izvršio je samoubistvo u balističkom laboratoriju upravo nakon što se Calleigh okrenula da iziđe iz njega.
 • Madison Keaton (Kyndell Rose Crowell) (sezone 1–3) vanbračna je kćerka Raymonda Cainea i Susie Barnam Keaton (epizoda Big Brother). U jednoj kasnijoj epizodi Madison postaje smrtno bolesna i potrebna joj je transplantacija koštane srži. Ni Horatio ni njena majka nisu bili odgovarajući donori, pa je Horatio nagovorio Yelinu (koja je pretpostavljala da je Madison Horatiova kćerka prije no što joj je on rekao istinu) da dovede Raya Jr.-a na testiranje. Pretpostavljeno je da se Ray Jr. pokazao kao odgovarajući donor i da je Madison izliječena.
 • Susie Barnam Keaton (Azura Skye) (sezone 1–3) Madisonina je majka. Bila je ovisnica o metamfetaminu koja se umiješala u Horatiov život nakon što mu je otkrila da je poznavala Raymonda Sr.-a. Nakon što ode na odvikavanje u Indianu i vrati se u Miami, Horatio saznaje da je otac njene kćerke Raymond. (Za ostale informacije vidi "Madison Keaton" iznad.)
 • Cynthia Wells (Brooke Bloom) (sezone 2–5) bila je laboratorijska tehničarka za dokumente.
 • Adelle Sevilla (Wanda de Jesus) (sezona 1) bila je detektivka latinoameričkog porijekla koja se ponekad pridruživala CSI-timu u istragama. Pojavila se u 10 epizoda.
 • Joseph Kayle (Leslie Odom Jr.) (sezone 2–4) laboratorijski je tehničar koji je radio na otiscima prstiju.
 • Aaron Jessop (Joel West) (sezone 2, 4) bio je patrolni policajac. Pridružio se u 2. sezoni (epizoda Oath). Iako je radio i razmišljao kao policajac, imao je sposobnost da razmišlja i kao forenzičar. To je bilo očito u navedenoj epizodi u kojoj je pomogao Calleigh da procijeni mjesto zločina i tako proširio optužbu i moguću kaznu za počinitelja. Poginuo je kad je otvorio vrata jednog ormara za koja je bila zakačena skrivena bomba.
 • Aaron Peters (Armando Valdes-Kennedy) (sezone 3, 4) bio je laboratorijski tehničar zadužen za dokaze u tragovima. Nije mu se sviđalo što Delko boravi u njegovoj laboratoriji tokom slučaja s Delkovom sestrom. Podnio je prijavu, ali je to kasnije požalio kad je laboratorij došao pod saveznu istragu.
 • Raymond Caine Sr. (Dean Winters i Christopher Stapleton) mlađi je Horatiov brat i Yelinin muž. Također je bio policajac i radio je na tajnim zadacima za Odjel za narkotike, a partner mu je bio Hagen (vidi iznad). Ray je prvi put koristio drogu kao dio posla, kako bi zadobio povjerenje dilera. Nažalost, ubrzo je postao ovisnik, pa je Hagen (znajući za to) podnio zahtjev za premještaj u drugi odjel. Jedva 7 dana poslije izviješteno je da je Ray ubijen. Unatoč burnoj istrazi, niko nije uhapšen, a slučaj je ostao neriješen (Big Brother). Međutim, Ray nije bio mrtav. Kad je federalna vlada otkrila da je "prljav", prisilili su ga da lažira svoju smrt i ode u još veću tajnost (10-7). Horatio je uvijek ostao otvorenih ušiju za informacije u vezi s bratovom smrti. Pronašao je Susie Barnam (vidi iznad) koja mu je rekla da ona i Ray imaju vanbračnu kćerku Madison (vidi iznad), za koju Ray nikad nije saznao. Također je saznao da se Ray suprotstavio njenom mužu Bobu Keatonu (vidi ispod) zbog nasilničkog ponašanja prema njoj, što je Bobu davalo motiv za ubistvo. On je na kraju osuđen za Rayevo ubistvo i doživotno poslan u zatvor. Bob je kasnije ipak pušten i Horatio ga uočava blizu jednog mjesta zločina i otvara vatru na njega. Bob tada priznaje da je agent Državne agencije za narkotike, da radi na tajnom zadatku i, što je još važnije, da je Ray još uvijek živ (Killer Date). Nažalost, Rayeva maska time je skinuta, što dovodi do otmice Raya Jr.-a. Ray traži bratovu pomoć i oni uspijevaju spasiti Raya Jr.-a. Na kraju epizode Ray, Yelina i Ray Jr. odlaze u Brazil zbog vlastite sigurnosti (10-7). Nažalost, Ray se nije uspio kloniti nevolja, čak ni nakon Horatiovih očajničkih pokušaja da mu pomogne. Dolazi u vezu s bandom Mala Noche (vidi na dnu stranice) u Rio de Janeiru, čiji ga vođa, Antonio Riaz, na kraju pretuče do smrti. Umro je na Horatiovim rukama. Tijelo mu je prebačeno u Miami za sahranu. U "nasljedstvo" je ostavio čitav niz mućki i problema koje Horatio treba počistiti. Nekoliko likova spomenulo je tu činjenicu tokom serije i Horatia ponekad uvrijede riječima da je brat "prljavog" policajca. Hagen, koji se osjećao odgovornim za Rayevu prvu, navodnu smrt (nikad nije saznao da je Ray živ), počinje tonuti u intenzivnu depresiju, koja je na kraju dovela do njegovog samoubistva u istoj epizodi u kojoj se Ray prvi put sastao s Horatiom nakon njegove lažirane smrti (finale 3. sezone).
 • Marisol Delko-Caine (rođena Delektorsky) (Alana de la Garza) (sezona 4) starija je Delkova sestra, koja je oboljela od leukemije. Zbog bolnih tretmana, Eric je povremeno kupovao marihuanu koja joj je olakšavala bolove i mučninu. Također joj je pomagao da jede kad nije imala apetita. Ericove kolege saznale su za Marisol i marihuanu kad je diler uništio mjesto zločina uskočivši kroz prozor na krovu, a zatim se pokušao izvući spomenuvši da Delko kupuje marihuanu od njega. Marisol i Horatio kasnije su se vjenčali i bili su u braku samo 2 epizode (Shock i Rampage). U ovoj drugoj Marisol je pogođena iz snajpera i kasnije podlegla povredi. Kasnije je otkriveno da je to ubistvo naručio vođa bande Mala Noche, Antonio Riaz, koji je preko dilera saznao o Marisolinim porodičnim vezama. Nedugo nakon toga Riaz je pobjegao u Brazil, ali su Horatio i Delko ubrzo otišli za njim i Horatio na kraju ubija Riaza.
 • Sam Belmontes (Cristian de la Fuente) (sezone 1, 2) radio je u laboratoriju za hemijsku analizu.
 • Carrie Delgado (Nicole DeHuff) (sezona 2) bila je tehničarka koja je obrađivala tragove krvi. Kao dijete je voljela seriju Quincy, M. E., što je utjecalo na to da kasnije postane kriminalistica.
 • Jim Markham (Joshua Leonard) (sezona 4) bio je tehničar u balističkom laboratoriju. Postao je šef tog odjela kad je Calleigh otišla, ali je ubrzo degradiran nakon što je Calleigh otkrila da je išao kraćim putem u radu s dokazima. U jednom slučaju nije u potpunosti obradio jedan dokaz, ostavivši neobrađene kožne ćelije na čahuri metka i samim tim DNK osumnjičenog.
 • Monica West (Bellamy Young) (sezona 4) osramoćena je bivša zamjenica državnog tužioca Floride. Upravo je ona postavila Nataliju kao "krticu" u krim-laboratoriju, nadajući se da će doći do dokaza o korupciji u laboratoriju. Međutim, kad joj je Natalia dala samo pozitivne rezultate, toliko se isfrustrirala da je ukrala dio novca koji je CSI-tim zaplijenio u raciji protiv Mala Noche. Kad je njen zaručnik Peter Elliot (vidi iznad) dobio zadatak da pripazi na taj novac, dala je dojavu FBI-u, koji je pokrenuo istragu protiv laboratorija. Kad je Ryan istakao da niko iz tima nije uzeo novac, Calleigh je sve shvatila i natjerala Elliotta da prizna zanemarivanje dužnosti. Osim toga, rekla mu je da tajno snimi Monicu, tj. njeno priznanje da je ona uzela novac, što je Elliott i učinio, pa je Monica konačno uhapšena.
 • Clavo Cruz (Gonzalo Menendez) (sezone 2, 3, 5) počeo je kao arogantni kriminalac koji je svojim Lamborghinijem pregazio manekenku kako bi zaštitio svog starijeg brata Ramona, koji je slučajno utopio njenu cimericu (Blood Brothers). Kad je CSI-tim pokušao uhapsiti Clava, otkriveno je da mu je otac general Antonio Cruz, ambasador iz Baracasa, teritorije koja je bila pod diplomatskim imunitetom od SAD-a. Zbog toga tim nije mogao uhapsiti Clava niti koristiti njegove stvari kao dokazni materijal. Ramon je ipak mogao biti uhapšen jer je žena koju je utopio bila na kanadskom tlu (u kanadskoj ambasadi) i imala kanadske krvi, te zbog toga što je plovio pod bahamskom zastavom u međunarodnim vodama, čime je ostao bez zaštite i otvorio mogućnost da bude uhapšen na Bahamima. Clavo se ponovo pojavljuje u 3. sezoni gdje je otkriveno da je on ubica žene čije je tijelo prvo progutao, pa zatim povratio udav (Identity). Nastavlja se rugati Horatiu rečenicom "Mi nikad ne zatvaramo" ("We never close"), tj. radimo non-stop, koju je Horatio izrekao kad je uhapsio Ramona. Test krvi generala Cruza otkrio je da Clavo i Ramon imaju istu majku (Dona Marta Cruz), ali različitog oca (general je bio samo Ramonov otac). Kad Horatio Doninoj porodici otkrije njenu nevjeru, general postaje razjaren. Horatio ga tad podsjeti da se može (zakonski) odreći Clava kad god želi i tako mu ukinuti imunitet. General, pun bijesa, učini to na licu mjesta, što omogući CSI-timu da uhapsi Clava. Međutim, u 5. sezoni Clavo uspijeva pobjeći iz pritvora nakon što njegovi ortaci ukradu bacač raketa s mjesta zločina i dignu u zrak sudnicu u kojoj se tog trenutka nalazio (No Man's Land). Kasnije namamljuje Horatia i Delka na jedan parking pomoću taoca, za koga se ispostavi da nije tu. U obračunu koji je uslijedio Delko je umalo ubijen kad ga je jedan zaštitar pogodio u glavu (Clavo mu je za to ponudio 100.000 dolara). U sljedećoj epizodi (Man Down) Clavo traži osvetu i ubija generala Cruza u konzulatu. Kasnije je otkriven Clavov pravi otac i, kako se ispostavilo, Clavo je prokrijumčario tzv. "krvave dijamante" u Miami (dijamanti do kojih se došlo izrabljivanjem djece, tj. dječijim radom, a ni ubistva nisu isključena), a njegov bijeg trebao je pomoći njegovom pravom ocu da ih proda trgovcima iz "podzemlja". Jedan od tih trgovaca je pritisnut i zatvoren kad su Natalia i Ryan našli dokaze o očiglednom nezakonitom dječijem radu. Nakon što ga se odrekao i biološki otac i nemajući više razloga za život, Clavo počinjava tzv. "samoubistvo policajcem" u "dvoboju" sa Horatiom: odmah nakon što je podigao pištolj i uperio ga u Horatia, Horatio ga pogađa jednim metkom u prsa i Clavo umire.
 • Nick Townsend (Rob Estes) (sezona 5) bivši je Natalijin muž. Po izlasku iz zatvora (u kojem je bio zbog nasilničkog ponašanja prema Nataliji) ponovo se pojavio u njenom životu kad se zaposlio u firmi koja je čistila mjesta zločina nakon završetka uviđaja. Nickovo ponašanje prema Nataliji nakon njegovog puštanja na uvjetnu slobodu sastojalo se uglavnom od neželjenog flertovanja, što je Nataliju natjeralo da ga "podbode" laktom na jednom mjestu zločina. Nick je to iskoristio da dobije sudsku zabranu prilaska za Nataliju. Zbog te zabrane Natalija je morala napustiti svako mjesto zločina koje je Nick trebao očistiti, što joj je ugrozilo radno mjesto. Nick se kasnije složio da povuče zabranu ako se Natalia prema njemu bude ponašala pristojno u budućnosti. Ipak, njegovo prisustvo na poslu postalo je više nego nepoželjno za Nataliju i Delka, kojem je Nick s uživanjem pravio neugodnosti zbog njegove (Delkove) ranije veze s Natalijom. Nick je ubijen nakon sastanka s Valerom, koja ga je kasnije te večeri udarcima oborila na pod u reakciji na neke njegove neželjene poteze i pobjegla iz stana, misleći da je Nick ostao mrtav. Iako su i Natalia i Valera bile osumnjičene za zločin, Nicka je ustvari ubio Jeff Murdock, čija je žena Lauren Sloan počinila ubistvo tog dana. Naime, Nick je čistio to mjesto zločina i ukrao Laureninu naušnicu koju je tu našao, a koja je dokazivala njenu krivicu. Kad se Jeff vratio po nju, našao je Nicka koji ga je zadirkivao i nije mu želio vratiti naušnicu, pa ga je Jeff pretukao na smrt.
 • Bob Keaton (Max Martini) (sezone 2, 3) bio je nasilnički muž Susie Keaton (vidi iznad) koji se bavio i dilanjem droge. U epizodi Big Brother Horatio otkriva da je Bobov metamfetamin iz iste "serije" kao onaj koji je koristio Raymond u noći njegove navodne smrti. Unatoč poricanju, Bob je osuđen za Raymondovu smrt i strpan u zatvor. Kad bude pušten (Killer Date), otkrije se da je on agent Državne agencije za narkotike (DEA) na tajnom zadatku i Raymondov bivši partner. Bob potvrđuje Horatiu da mu je brat još uvijek živ. Njegova umiješanost u istragu DEA-e i ono što je znao o slučaju Caine doveli su do njegovog ubistva (Vengeance).
 • Dan Cooper (Brendan Fehr) (sezone 4–6) bivši je tehničar za audio-vizualne dokaze. Vjerovao je da se može saznati dosta informacija o nekoj osobi po tome kakvu muziku ta osoba ima na svom MP3-uređaju (A Grizzly Murder). U epizodi iz 6. sezone Bang, Bang, Your Debt otkriveno je da je ukrao i koristio kreditnu karticu koja je pripadala pokojnom Speedleu, što je izazvalo bijes Delka i Calleigh, koja mu je rekla da se preda ili će sama isposlovati nalog za njegovo hapšenje. Ovaj slučaj krađe identiteta označio je kraj Cooperove karijere u CSI-timu. Zbog ovoga je uzeo Calleigh "na zub", uprkos tome što nije podnijela optužnicu, i krade memorijsku karticu iz njenog fotoaparata na mjestu zločina kako bi fotografije postavio na web-stranicu koju je sam napravio, u namjeri da je "spusti na zemlju". Također je promijenio broj njenog službenog mobitela i postavio ga na stranicu, što je u konačnici dovelo do njene otmice (All In). Kasnije ga zbog toga hvataju žaljenje i grižnja savjesti, pa predaje dokaz koji je pomogao CSI-timu da pronađe Calleigh, oslobodi je i uhapsi njene otmičare.
 • Glen Cole (Mark Rolston) (sezone 4-6) bio je agent FBI-a koji je vodio istragu protiv laboratorija u 4. sezoni. Vratio se u 5. sezoni radeći na slučaju krivotvorenja u koje je bila umiješana i sjevernokorejska vlada (One of Our Own, Death Pool 100). Nakon što je u ovim epizodama njegovo prisustvo bilo više nego nepoželjno, tokom epizode Miami Confidential prikazan je u više pozitivnijem svjetlu (u njoj pomaže CSI-timu da istraži jednog agenta FBI-a, za koga se ispostavi da je saučesnik u ubistvu).
 • Joseph Ratner (William Allen Young) (sezone 3–5) bivši je sudija i Horatiov neprijatelj. U epizodi After the Fall otkriveno je da je ubio prostitutku, ali je, zahvaljujući pravnim manevrima, ostao na slobodi. Pojavljuje se ponovo u 4. sezoni (Under Suspicion) kad iz zatvora pušta Waltera Resdena (vidi ispod), starog Horatiovog neprijatelja. U 5. sezoni optužen je za orkestriranje ubistva vlastite nezakonite kćerke i uhapšen u svojim sudskim odajama (Death Eminent).
 • Walter Resden (Damian Young) (sezona 4) značajan je Horatiov neprijatelj. Upravo je zbog njega Horatio morao napustiti posao u njujorškoj policiji. Pojavio se u Miamiju 10 godina poslije, podvalivši Horatiu ubistvo Rachael Turner, Horatiove nekadašnje djevojke u New Yorku, koje je sam Resden počinio. Međutim, Resden ostaje na slobodi uz pomoć sudije Ratnera, koji donosi odluku da Resden bude pušten (Under Suspicion). Ponovo se pojavljuje nekoliko epizoda poslije, pokušavajući doći do kćerke jedne od svojih žrtava i do osoba s kojima je kao dijete živio kod istih udomitelja. Kad pokuša ubiti Horatia hicima iz sačmarice, Horatio ga ranjava u rame. Resden je ubrzo uhapšen i optužen ne samo za pokušaj ubistva već i za ubistvo, jer je u međuvremenu otkriven novi dokaz protiv njega (Skeletons). Iako je saznao da je Resden imao na meti svoje žrtve zato što su njegovi udomljeni "srodnici" dozvoljavali njihovom staratelju da ga brutalno zlostavlja, Horatio mu govori da nema nimalo saosjećanja prema njemu.
 • Mala Noche je razgranata banda koju je Horatio jednom opisao kao jednu od najopasnijih u regiji i "novu mafiju Miamija". Prvi put je spomenuta početkom 4. sezone i bila je stalno prisutna u iduće dvije; mnoga ubistva koja je riješio Horatiov tim izvršio je jedan ili više članova ove bande. Ona je odgovorna i za Marisolinu smrt (vidi iznad) skoro neposredno nakon njenog i Horatiovog vjenčanja. Mala Noche konačno je prestala biti ozbiljna prijetnja u 6. sezoni nakon što je Horatio bio izručen u Brazil i tamo ubio preostale njene vođe (njen glavni vođa, Antonio Riaz, ubijen je odmah na početku 5. sezone, što je bila osveta za Marisolinu smrt).