Idi na sadržaj

FN SCAR

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FN SCAR
Upotreba
U službi2009. - danas
Korisnici Belgija
Sjedinjene Američke Države
Proizvodnja
ProizvođačFNH USA
Opis oružja
Težina3,04 kg (SCAR-L Short kratki)
3,29 kg (SCAR-L standardni)
3,49 kg (SCAR-L dugi)
3,58 kg (SCAR-H kratki i standardni)
3,72 kg (SCAR-H dugi)
Dužina cijevi25,3 cm (SCAR-L CQC)
35,1 cm (SCAR-L standardni)
45,7 cm (SCAR-L duga verzija)
33 cm (SCAR-H CQC)
40 cm (SCAR-H standardni)
50 cm (SCAR-H dugi)
Kalibar5.56x45 mm NATO
7.62x51 mm NATO
DometSCAR-L: 300 m (kratki)

500 m (standard)
600 m (dugi)
SCAR-H: 300 m (kratki)
600 m (standard)

800 m (dugi)
Spremnik municije20, 30 metaka
Brzina paljbe625 metaka u minuti
Brzina zrna870 m/s (SCAR-L s M855)
800 m/s (SCAR-L s Mk 262)
714 m/s (SCAR-H s M-80)

FN SCAR je naziv za modularnu automatsku pušku koju je razvio belgijski FN Herstal za potrebe Američke jedinice za specijalne operacije.

Razvoj

[uredi | uredi izvor]
Pripadnik mornaričkog SEAL-a naoružan SCAR puškom.

Američka Komanda za specijalne operacije SOCOM (Special Operations Command), u sklopu programa SCAR (S.O.F. Combat Assault Rifle), odabrala je za svoju jurišnu pušku sljedeće generacije novo modularno i adaptivno oružje, a riječ je o modifikovanoj verziji poznate jurišne puške FNC. SOCOM želi mogućnost upotrebe dva različita kalibra pa će puška planirana u dvije verzije, SCAR-L (Mark 16 SCAR - Light, lahka) koristiti municiju 5,56x45 mm NATO smještenu u poboljšani okvir puške M16 i SCAR-H (Mk 17 SCAR - Heavy, teška) sa punjenjem 7,62x51 mm NATO u okviru novog dizajna kapaciteta 20 metaka. Cilj je da ove dvije verzije zamjene sadašnjih pet varijanti oružja koje se koriste u operacijama.

Opis puške

[uredi | uredi izvor]

Puška SCAR je konvencionalne koncepcije i koristi sistem pozajmice gasova sa kratko udarnim klipom i rotacionim zatvaračem. Sistem je sličan mitraljezu FN Minimi / M249 SAW i manje je osjetljiv na sitni pijesak, prašinu ili drugu prljavštinu. Ima mogućnost jednostavnog postavljanja razne dodatne opreme, kao što su razni optički nišani, bacači granata, baterijske svjetiljke i slično.

Novo oružje proizvodi renomirana belgijska kompanija FN (Fabrique Nationale) Herstal preko svoje kompanije FNH USA u SAD pod nazivom SCAR u dvije navedene verzije, ali i neke druge koje će koristiti municiju 6,8x43 mm Remington SPC (posebno razvijen za američke specijalne jedinice) i 7,62x39 mm M43. Mogućnost da puška za specijalce SCAR koristi metak 7,62x39 mm (metak za pušku AK-47 Kalašnjikov) vezana je isključivo uz raširenost tog metka i njegovu dostupnost u oblastima operacija specijalnih snaga. Puška SCAR koja bude prilago-đena za rusku municiju 7,62x39 mm dobiće dodatnu lakšu cijev.

Operativci SOCOM-a tražili su veći kalibar, odnosno 7,62x51 mm, jer omogućava veću ubojnu moć na većoj udaljenosti. U slučaju djelovanja u urbanom okruženju jači kalibar isto tako ima određenih prednosti. Jačim je metkom lakše probiti prepreke kao što su zidovi i vrata, a i efikasniji je kada se gađaju vozila.

Sanduk puške je konstruisan iz dva dijela, gornjeg i donjeg, povezanih sa dva unakrsna klina. Gornji dio je napravljen od aluminija dok je donji od polimera. SCAR-L i SCAR-H koriste sličan gornji dio sanduka koji se razlikuje jedino u veličini otvora za izbacivanje čahura.

Na svakoj verziji pušaka SCAR biće integrisane višenamjenske MIL-STD 1913 šine (Picatiny) za fleksibilnu konfiguraciju oružja za različite misije. Sa gornje strane od prednjeg do zadnjeg nišana postavljena je Picatinny šina predviđena za postavlja-nje optičkog nišana, uređaja za noćno osmatranje ili kamera. Dodatne šine postavljene su sa bočnih strana i ispod prednjeg dijela puške. Sve navedene šine su dizajnirane kao integralni dio strukture puške poboljšavajući stabilnost pri pucanju tako što vrše izolaciju harmonijskih vibracija prouzrokovanih automatskom paljbom.

Kod SCAR pušaka kundak je i teleskopski i preklapajući. Teleskopsku osobinu ima radi prilagođavanja različitim konfiguracijama lične opreme vojnika, oklopa ili odjeće, što može zahtijevati promjene u položaju puške s obzirom na rastojanje između korisnikovog ramena i okidača. Preklapajući kundak je pogodniji, jer omogućava specijalcima da otvaraju vatru i ispod civilne odjeće kada je kundak sklopljen, kao i za borbu iz vozila, helikoptera, s padobranom i u sličnim situacijama. Korisnik ima mogućnost da prilagodi kundak svom tijelu i postigne najbolju vidljivost, bez obzira na to da li je optički nišan ugrađen ili nije.

Rukohvat puške razvijen je uz primjenu širokih antropometrijskih mjera za određivanje oblika i veličina najpogodnijih za vojnika. Raspoloživi adapteri omogućavaju vojniku da podesi rukohvat prema svojoj ruci. Redizajnirani rukohvat nudi bolje upravljanje i kontrolu. Regulator paljbe pomjera se od zakočenog položaja do poluautomatskog ili automatskog i nazad za samo 90° i podešen je za kako desnu tako i lijevu ruku (kod M4A1 regulator je potrebno rotirati 180° i nije podešen za obje ruke). Okvir sa municijom je podešen za korištenje s obje ruke i zaštićen je od slučajnog vađenja. Također, i ručica za punjenje se može jednostavno instalirati na jednoj ili drugoj strani jer ima predviđene otvore sa obje strane.

Firma FN Herstal razvila je i lanser granata za program SCAR. To je pojačani modularni bacač granata EGLM (Enhanced Gre-nade Launcher), koji se montira ispod cijevi, otvara se sa strane, omogućava punjenje dugih granata 40 mm, može da se rukuje i desnom i lijevom rukom. Raspoloživi kundak omogućava samostalno korištenje EGLM. Upravljanje vatrom je vrhunsko i ima laserski daljinomjer s ugrađenom automatskom elevacijom.[1]

Verzije

[uredi | uredi izvor]

Vojne verzije

[uredi | uredi izvor]
 • SCAR-L, Mk 16 Mod 0 - automatska puška koja koristi streljivo kalibra 5.56mm NATO, light model.
  • Mk 16 CQC (Close Quarters Combat) - model s dužinom cijevi od 10 inča.
  • Mk 16 Standard - model s dužinom cijevi od 14 inča.
  • Mk 16 LB (Long Barrel) - model s dužinom cijevi od 18 inča.
   • FNAC
 • SCAR-H, Mk 17 Mod 0 - jurišna puška koja koristi streljivo kalibra 7.62mm NATO, heavy model.
  • Mk 17 CQC (Close Quarters Combat) - model s dužinom cijevi od 13 inča.
  • Mk 17 Standard - model s dužinom cijevi od 16 inča.
  • Mk 17 LB (Long Barrel) - model s dužinom cijevi od 20 inča.
 • Sniper Support Rifle (SSR) Mk 20 Mod 0 - snajperska verzija koja koristi streljivo kalibra 7.62mm NATO.

Eksperimentalne verzije

[uredi | uredi izvor]
 • HAMR IAR - model koji je u konačnici odbačen u korist modela M27 IAR.
 • FNAC - 5.56 mm model koji je prijavljen na natječaju za individualni karabin američke vojske.

Civilne verzije

[uredi | uredi izvor]
 • SCAR 16S - poluautomatska 5.56 mm verzija.
 • SCAR 17S - poluautomatska 7.62 mm verzija.

Korisnici

[uredi | uredi izvor]
Peruanski commandos naoružan SCAR-L puškom.

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 6. 4. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)