Fadil Novalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fadil Novalić
Novalic (cropped).jpg
9. premijer Federacije Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
31. mart 2015 – 28. april 2023.
PrethodnikNermin Nikšić
NasljednikNermin Nikšić
Rođenje (1959-09-25) 25. septembar 1959 (63 godine)
Gradačac, FNRJ
EtnicitetBošnjak
Politička strankaSDA
Porodica
SuprugaSelvija Novalić[1]
DjecaTri kćerke
ObrazovanjeMašinski fakultet (Univerzitet u Sarajevu)
VjeraIslam

Fadil Novalić (rođen 25. septembra 1959) jeste bosanskohercegovački poduzetnik i političar. Bivši je premijer Federacije Bosne i Hercegovine i član je savjeta Stranke demokratske akcije (SDA).

Karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je 25. septembra 1959. Gradačcu, gdje je završio osnovnu školu i gradsku gimnaziju. Nakon toga je studirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 1983. godine. Po završetku fakulteta, našao je posao u Tvornici motornih dijelova TMD Gradačac Famos u Gradačcu, gdje je radio sve do 1990. godine. Od 1983. do 1990. godine bio je rukovodilac za razvoj Tvornice motornih dijelova "TMD Gradačac Famos" u Gradačcu.[2]

Tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, Novalić je bio dobrovoljac 107. viteške brigade Gradačac Armije Republike Bosne i Hercegovine[3].

U periodu od 1990. do 1996. bio je u upravnom odboru TMD Gradačac Famos, nakon čega je do 2001. godine bio njen direktor, kada je preduzeće prodato Automobilskoj industriji Cimos iz Slovenije. Nakon privatizacije, ostaje u kompaniji kao menadžer sve do 2013. godine, kada postaje član Nadzornog odbora u gradačanskim preduzeċima Namještaj i Wagnerov Automotive.

Novalić je bio uključen[nedostaje referenca] u nekoliko značajnih političkih projekta, od kojih je najpoznatiji implementacija Zakona o privatizaciji Ante Markovića 1990. godine.

Trenutno je član ekonomskog savjeta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predaje "Marketing menadžment u praksi" postdiplomskim grupama. Osim toga, Novalić je predsjednik NK Zvijezda Gradačac i Društva privrednika Gradačac.

Dana 31. marta 2015. Novalić je u sklopu vlade Demokratske fronte (DF), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) imenovan za premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Iako je došlo do raspada koalicije između DF-a, HDZ BiH-a i SDA-a, Novalić je i u vladi SBB BiH-a, HDZ BiH-a i SDA-a ostao federalni premijer[4].

Fadil Novalić je oženjen Selvijom Novalić i ima tri kćerke.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ www.cin.ba. "CIN: Imovina političara - Fadil Novalić". imovinapoliticara.cin.ba. Pristupljeno 5. 6. 2020.
  2. ^ "Fadil Novalić, premijer FBiH - Biografija". www.ekapija.com. Pristupljeno 7. 2. 2016.
  3. ^ "Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine". fbihvlada.gov.ba. Pristupljeno 7. 2. 2016.
  4. ^ N.N. "Novalić: Ulaskom ministara iz SBB-a, Vlada FBiH funkcioniše besprijekorno!". Nezavisne novine. Pristupljeno 7. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]