Fadil Novalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Fadil Novalić
Fadil Novalic premijer fbih.jpg
10. premijer Federacije Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
31. mart 2015. -
Prethodnik Nermin Nikšić
Rođenje (1959-09-25) 25. septembar 1959 (60 god.)
Gradačac, SFRJ
Puno ime Fadil Novalić
Nacionalnost Bošnjak
Politička stranka SDA
Djeca 3
Vjera Islam

Fadil Novalić (rođen 25. septembra 1959. godine u Gradačcu) jeste bosanskohercegovački poduzetnik i političar. Novalić trenutno obavlja funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine, te je član savjeta Stranke demokratske akcije (SDA).

Karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je 25. septembra 1959. Gradačcu, gdje je završio osnovnu školu i gradsku gimnaziju. Nakon toga je počeo studirati na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirao 1983. godine. Ubrzo nakon toga je našao posao u Tvornici motornih dijelova TMD Gradačac Famos u Gradačcu, gdje je radio sve do 1990. godine. Od 1983. do 1990. godine Novalić je bio rukovodilac za razvoj Tvornice motornih dijelova "TMD Gradačac Famos" u Gradačcu.[1]

Tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, Novalić je bio dobrovoljac 107. viteške brigade Gradačac Armije Republike Bosne i Hercegovine[2].

U periodu od 1990. do 1996. bio je u upravnom odboru TMD Gradačac Famos, nakon čega je do 2001. godine bio njen direktor, kada je preduzeće prodano Automobilskoj industriji Cimos iz Slovenije. Nakon privatizacije, Novalić ostaje u kompaniji kao menadžer sve do 2013. godine, kada postaje član Nadzornog odbora u gradačanskim firmama Namještaj i Wagnerov Automotive.

Novalić je bio uključen[potreban citat] u nekoliko značajnih političkih projekta, od kojih je najpoznatiji implementacija Zakona o privatizaciji Ante Markovića 1990. godine.

Trenutno je član ekonomskog savjeta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predava "Marketing menadžment u praksi" u postdiplomatskim grupama. Osim toga, Novalić je predsjednik NK Zvijezda Gradačac i Društva privrednika Gradačac.

Dana 31. marta Novalić je u sklopu vlade Demokratske fronte (DF), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) imenovan za premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Iako je došlo do raspada koalicije između DF-a, HDZ BiH-a i SDA-a, Novalić je i u vladi SBB BiH-a, HDZ BiH-a i SDA-a ostao federalni premijer[3].

Porodica[uredi | uredi izvor]

Fadil Novalić je oženjen i ima tri kćerke.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fadil Novalić, premijer FBiH - Biografija". www.ekapija.com. Pristupljeno 7. 2. 2016.
  2. ^ "Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine". fbihvlada.gov.ba. Pristupljeno 7. 2. 2016.
  3. ^ N.N. "Novalić: Ulaskom ministara iz SBB-a, Vlada FBiH funkcioniše besprijekorno!". Nezavisne novine. Pristupljeno 7. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]