Fadil Novalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Fadil Novalić
10. premijer Federacije Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
31. mart 2015. -
Prethodnik Nermin Nikšić
Rođenje (1959-09-25) 25. septembar 1959 (58 god)
Gradačac, SFRJ
Puno ime Fadil Novalić
Nacionalnost Bošnjak
Politička stranka SDA
Djeca 3
Vjera Islam

Fadil Novalić (rođen 25. septembra 1959. godine u Gradačcu) jeste bosanskohercegovački poduzetnik i političar. Novalić trenutno obavlja funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine, te je član savjeta Stranke demokratske akcije (SDA).

Život i karijera[uredi | uredi izvor]

Fadil Novalić je rođen 25. septembra 1959. godine u bosanskohercegovačkoj općini Gradačac. Novalić je u rodnom gradu završio osnovnu školu i gradsku gimnaziju. Nakon toga, on je 1983. godine diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 1983. do 1990. godine Novalić je bio rukovodilac za razvoj Tvornice motornih dijelova "TMD Gradačac Famos" u Gradačcu. 1990. godine Novalić je u "Daimler-Benz"/"Famosu" 1990. godine stekao praktično obrazovanje iz oblasti tržišne ekonomije po McKinseyju iz oblasti mehanizama restrukturiranja fabrika[1].

Tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, Novalić je bio dobrovoljac 107. viteške brigade Gradačac Armije Republike Bosne i Hercegovine[2].

On je od 1990. do 1996. godine bio u upravnom odboru "TMD Gradačac Famos", nakon čega je do 2001. godine bio direktor. 2001. godine, dok je bio Novalić direktor, to preduzeće je privatizovano, te je sada u vlasništvu "Automobilske industrije Cimos" iz Slovenije. Nakon privatizacije, Novalić je od 2001. do 2013. godine bio menadžer "Cimos TMD" u Gradačcu. Fadil Novalić je bio uključen u nekoliko projekta, od kojih je najpozantiji implementacija Zakona o privatizaciji Ante Markovića 1990. godine. Osim toga, bavio je se i privatnom biznisu, te je bio član Upravnog odbora "Wagnerov Automotiva" i "Namještaja" iz Gradačca do 2015. godine.

Trenutno je član ekonomskog savjeta Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predava "Marketing menadžment u praksi" u postdiplomatskim grupama. Osim toga, Fadil Novalić je predsjednik NK Zvijezda Gradačac i Društva privrednika Gradačac.

31. marta Novalić je u sklopu vlade Demokratske fronte (DF), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) imenovan za premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Iako je došlo do raspada koalicije između DF-a, HDZ BiH-a i SDA-a, Novalić je i u vladi SBB BiH-a, HDZ BiH-a i SDA-a ostao federalni premijer[3].

Porodica[uredi | uredi izvor]

Fadil Novalić je oženjen i ima tri kćerke.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fadil Novalić, premijer FBiH - Biografija". www.ekapija.com. Pristupljeno 7. 2. 2016. 
  2. ^ "Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine". fbihvlada.gov.ba. Pristupljeno 7. 2. 2016. 
  3. ^ N.N. "Novalić: Ulaskom ministara iz SBB-a, Vlada FBiH funkcioniše besprijekorno!". Nezavisne novine. Pristupljeno 7. 2. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]