Nedžad Branković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Nedžad Branković (Višegrad, 28. decembra 1962) bosanskohercegovački je političar, doktor građevinarstva, trenutni zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, i bivši je premijer 6. Vlade Federacije BiH. Član je predsjedništva i izvršnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Raniji život[uredi | uredi izvor]

Nedžad Branković je rođen 28. decembra u Višegradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Poslije toga, studirao je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kojeg je završio 1987. godine. 1999. je magistrirao, a 2006. doktorirao na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Nakon završenog fakulteta Branković je našao zapošljenje u Insitutu za saobraćaj IPSA, gdje je između 1987. i 1992. radio kao saobraćajni inžinjer. Godinu dana kasnije, u ratnim okolnostima, Branković biva izabran za direktora novoformiranih Željeznica Bosne i Hercegovine. 1998. prestaje sa radom, te prelazi u Energoinvest, gdje je na poziciji direktora bio do 2003. godine.

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Branković je od osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine njen član, a trenutno u njoj djeluje kao član Izvršnog odbora i Predsjedništva.

Politička karijera Nedžada Brankovića je počela 1998, kada je se na općim izborima kandidovao za zastupnika u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine. Nakon kraja mandata 2002. ponovo je se uspješno kandidovao, ali je zbog istovremenog obavljanja dužnosti direktora Energoinvesta, usljed nepostojivosti dužnosti, podnio ostavku. Godinu dana kasnije je izabran za ministra prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Ahmeta Hadžipašića.

Ministar komunikacija i prometa Federacije Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Nedžad Branković je 14. februara 2003. izabran za ministra komunikacija i prometa Federacije Bosne i Hercegovine u vladi Ahmeta Hadžipašića. Tokom njegovog mandata je se nastavilo sa izgradnjom autoceste A1, te je se počelo sa modernizacijom Željeznica FBiH. Tako je u septembru 2006. započeta nabavka novih teretnih vagona.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2006, na kojima je SDA pobijedila najviše mandata u federalnom i državnom parlamentu, Branković je izabran za mandatara nove Vlade Federacije BiH, sastavljene od članova Stranke demokratske akcije, Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH).

Brankovićeva vlada je u ekonomskoj politici imala cilj da se u Federaciji BiH uđe u dalju privatizaciju preduzeća u državnom vlasništvu. Tako je u okviru plana privatizacije 2007. i 2008. zaciljana prodaja državnog udjela u sektoru industrije i telekomunikacija. Među potencijalnim preduzećima za privatizaciju su se tako nalazili BH Telecom, HT Eronet, Sarajevo Osiguranje, Bosnalijek, te Energopetrol.